Weerspiegeling op de bovenste verdieping van de Pierre Boulez Saal te Berlijn.
Barenboim-Said Akademie
Geheel toevallig wandelden we de Pierre Boulez Saal in op een stil moment. Er waren geen andere bezoekers. Het is een wonderlijk fraai gebouw, concertzaal maar ook muziekacademie, en tegelijkertijd een tempel voor het streven naar internationale verstandhouding waarbij de muziek, die alle talen overstijgt, niet alleen dienstmeid maar ook leidsvrouw is, om bruggen te bouwen tussen gemeenschappen die van elkaar vervreemd zijn.
Het gebouw is ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Frank Gehry voor zijn vriend Daniel Barenboim, in enge samenwerking met de Japanse akoestiekontwerper Yasuhisa Toyota, beiden op vrijwillige en kosteloze basis. Het is ingewerkt in het voormalige decordepot van de Staatsoper Unter den Linden, in de Französische Straße nummer 33D, een beschermd pand, van de Oost-Duitse architect Richard Paulick uit 1954, dat van buiten alleen opgeknapt, maar niet veranderd is.
Het werd plechtig voor het publiek geopend in maart 2017 in aanwezigheid van Bondspresident Joachim Gauck. Meer dan honderd concerten per jaar staan er op programma, doorgaans kamermuziek. Het is een van de vele verwezenlijkingen van Daniel Barenboim, geboren op 15 November 1942 in Buenos Aires, Argentinië.
Ik kan me van nog heel lang geleden herinneren van een didactische televisie-uitzending in zwart-wit waarbij hij klassieke muziek voor kinderen uitlegde. Dat is me altijd bijgebleven, hoe toegankelijk hij overkwam. Intussen kreeg hij talrijke internationale eerbewijzen en onderscheidingen. Hij bezit de Spaanse, Argentijnse, Israëlische en Palestijnse nationaliteit.
In 1999 stichtte hij samen met de Palestijnse literatuurwetenschapsman Edward Said en de Duitse cultuurmanager Bernd Kauffmann het West-Oosterse Divan Orkest. Dit vormt een hoopvolle historische mijlpaal in de toenadering van bevolkingsgroepen die elkaar als vijand aanzien in het eeuwigdurend conflict van het Nabije Oosten. Het orkest bestaat uit jonge muzikanten die half om half van Joodse en Palestijnse afkomst zijn, uit Israël, Palestina, Libanon, Egypte, Syrië, Jordanië en Spanje.
Website: https://boulezsaal.de/home
Recente bijdragen
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Racisme in opera – de opvoeringen van Turandot
De opvoeringen van Turandot Leestijd: 7 minuten. Turandots exotisme Reeds in 1926 vond de allereerste uitvoering van Turandot plaats, onder leiding […]
Racisme in opera – Het verhaal van Turandot
Het verhaal van Turandot Leestijd: 6 minuten. Inleiding De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858–1924) blijft met zijn opera’s nog een vaste […]
Geef een reactie