Weerspiegeling op de bovenste verdieping van de Pierre Boulez Saal te Berlijn.

Barenboim-Said Akademie

Geheel toevallig wandelden we de Pierre Boulez Saal in op een stil moment. Er waren geen andere bezoekers. Het is een wonderlijk fraai gebouw, concertzaal maar ook muziekacademie, en tegelijkertijd een tempel voor het streven naar internationale verstandhouding waarbij de muziek, die alle talen overstijgt, niet alleen dienstmeid maar ook leidsvrouw is, om bruggen te bouwen tussen gemeenschappen die van elkaar vervreemd zijn.

Het gebouw is ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Frank Gehry voor zijn vriend Daniel Barenboim, in enge samenwerking met de Japanse akoestiekontwerper Yasuhisa Toyota, beiden op vrijwillige en kosteloze basis. Het is ingewerkt in het voormalige decordepot van de Staatsoper Unter den Linden, in de Französische Straße nummer 33D, een beschermd pand, van de Oost-Duitse architect Richard Paulick uit 1954, dat van buiten alleen opgeknapt, maar niet veranderd is.

Het werd plechtig voor het publiek geopend in maart 2017 in aanwezigheid van Bondspresident Joachim Gauck. Meer dan honderd concerten per jaar staan er op programma, doorgaans kamermuziek. Het is een van de vele verwezenlijkingen van  Daniel Barenboim, geboren op 15 November 1942 in Buenos Aires, Argentinië.

Ik kan me van nog heel lang geleden herinneren van een didactische televisie-uitzending in zwart-wit waarbij hij klassieke muziek voor kinderen uitlegde. Dat is me altijd bijgebleven, hoe toegankelijk hij overkwam. Intussen kreeg hij talrijke internationale eerbewijzen en onderscheidingen. Hij bezit de Spaanse, Argentijnse, Israëlische en Palestijnse nationaliteit.

In 1999 stichtte hij samen met de Palestijnse literatuurwetenschapsman Edward Said en de Duitse cultuurmanager Bernd Kauffmann het West-Oosterse Divan Orkest. Dit vormt een hoopvolle historische mijlpaal in de toenadering van bevolkingsgroepen die elkaar als vijand aanzien in het eeuwigdurend conflict van het Nabije Oosten. Het orkest bestaat uit jonge muzikanten die half om half van Joodse en Palestijnse afkomst zijn, uit Israël, Palestina, Libanon, Egypte, Syrië, Jordanië en Spanje.

Wesbite:

https://boulezsaal.de/home