In het teken van de kreeft

Oog in oog met de dood

Een zinloze dood is het slot van een zinloos leven.

Naar aanleiding van een rondvraag heb ik me moeten afvragen, welk boek ik college huisartsen en studenten zou willen aanraden, en na enig piekeren ben ik uitgekomen bij ‘Mars’ van Fritz Zorn (1977.) Het is bij bol.com voorlopig niet leverbaar (alleen tweedehands), maar er staat wel wat nuttige informatie (zie link.)

De bespreking die de webwinkel meegeeft is evenwichtig, informatief en vat het boek goed samen. Ik heb het meer dan dertig jaar geleden gelezen, en het is mij bijgebleven als intelligent proza met een bijzonder boze inslag, in de betekenis van woedend. De diepe verontwaardiging die eruit spreekt, dat is bijgebleven.

Fritz Zorn heeft alleen maar dit ene boek nagelaten en het staat zowat buiten elke literaire traditie, maar het is het lezen meer dan waard. Tegelijk is hij ook een terminale kankerpatiënt wat betekent dat hij ook met de medische zorgwereld in aanraking komt.

Het heeft me destijds midscheeps getroffen als arts en als persoon. Het boek is postuum verschenen in 1977. De auteur tekende het uitgeefcontract de dag voordat hij stierf. Het is wellicht niet zonder betekenis dat Fritz zijn ware naam Angst heeft vervangen door Zorn, wat toorn of woede betekent.

De katalysator van de woede-uitbarsting is een ongeneeslijke kanker, die alle oude wonden openrijt. De schrijver rekent meedogenloos af met het burgerlijke, Zwitserse milieu waaruit hij stamt. De angst omtrent zieke en dood zet zich om in woede en wrok.

Bol.com

https://www.bol.com/nl/p/mars/1001004005128681/

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

27 februari 2018

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *