Berlijn en Brussel
Louisa vond Berlijn een mooie en aangename stad, omdat ze kleurig is. Brussel daarmee vergeleken is grauw en grijs. Dat vindt ze deprimerend. Ons anoniem gezelschap kon zich daar goed in vinden en ik ben het met de tijd ook gaan zien. Laat ik het toegeven, Brussel heeft iets dofs.
Hier werd niet gebouwd om het licht te vangen maar om te pronken met ornamenten. Het is mijn vijf cent, als verklaring. In Berlijn konden ze natuurlijk beginnen met een platgebombardeerd centrum zo een zeventig jaar geleden. Dat scheelt. Daarom is er ook zo een mooie moderne en hedendaagse architectuur te zien.
Brussel heeft ook een kaalslag gekend, met het Manhattan center tot gevolg. Die wolkenkrabbers uit de jaren zeventig moeten alreeds afgebroken worden. Het gaat om kantoortorens. Het heeft iets desastreus. Ze gaan wel recycleren. Merk- en lovenswaardig opzet. Ze willen energieneutraal zijn.
Zie link: https://www.bruzz.be/samenleving/afbraak-van-wtc-torens-brussel-gestart-2019-04-17
Avontuurlijk
Het was een uiterst fijne belevenis. Een mooi avontuur. Met dat trefwoord zal ik me de komende dagen eens mee bezig moeten houden, want het is het thema van onze Myriade-ronde. Daar moet ik met enige achterstand in de tijd een bijdrage over verzinnen, gesterkt door de mooie herinneringen aan Berlijn.
Ik heb me laten ontvallen dat het een stad is waar ik wel zou willen wonen. Niet Londen, Parijs of Amsterdam. In geen geval. Maar wel Berlijn, of Wenen, dat zal nog een nek-aan-nekrace worden. Ik zou er kunnen leven, wat meteen opgepikt werd door het gezelschap als een hoopvolle boodschap.
Het is natuurlijk wel een beetje zo dat we de stad gezien hebben op haar best, in de lente. Ruime lanen, bomen en vogels, gescheiden verkeer, mooie gebouwen in aangename kleuren. Wij voelen ons daar zeer rustig en op mijn gemak. Iets wat ik niet van zoveel andere steden kan zeggen.
Recente bijdragen
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Racisme in opera – de opvoeringen van Turandot
De opvoeringen van Turandot Leestijd: 7 minuten. Turandots exotisme Reeds in 1926 vond de allereerste uitvoering van Turandot plaats, onder leiding […]
Racisme in opera – Het verhaal van Turandot
Het verhaal van Turandot Leestijd: 6 minuten. Inleiding De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858–1924) blijft met zijn opera’s nog een vaste […]
Geef een reactie