Stoppen met roken? Neem een takakoloog in de arm! Deel 2

Wilt u ook graag stoppen met roken, maar doet u dat liever niet op eigen houtje? Dan kan begeleiding door een tabakoloog wellicht uitkomst bieden. Tabakologe Els Demuynck legt uit hoe zij te werk gaat. Vandaag deel 2 van het interview.

Wat zijn mijn slaagkansen als ik bij u kom?

“9 op de 10 van mijn cliënten stopt. Dat is best veel, omdat mensen die hulp zoeken meestal al een eerste stap naar begeleiding gezet hebben en dus gemotiveerd zijn om te stoppen. Ze moeten ook geloven in de aanpak en erop vertrouwen dat het stoppen op zich wel zal meevallen. Rokers zijn namelijk heel bang van de ontwenningsverschijnselen. Ze denken ook vaak dat ze heel hun leven zullen snakken naar die sigaret.”

U heeft het over de ontwenningsverschijnselen. Die zijn niet van de poes, toch?

“Dat is zeer subtiel, want iedere roker ontwent iedere nacht. Nicotine breekt zeer snel af en heeft een halfwaardetijd van 1 tot 2 uur. Als je dus 1 sigaret rookt, dan is na 1 à 2 uur de helft van die dosis al afgebroken en snakken de hersenen al naar een volgend shotje. Op dat moment is er al een heel lichte fysieke ontwenning en zoveel pijn doet dat niet. Wie echter 1 of 2 dagen stopt, zal dat wel voelen natuurlijk. Maar het is niet zo dat die ontwenningsverschijnselen blijven toenemen vooraleer je hersenen biologisch losgekomen zijn van de nicotine-aandrang. Bovendien heeft de ene persoon meer last van ontwenningsverschijnselen dan de andere.

De rookverslaving heeft drie facetten. Het eerste is het lichamelijke luik: hoe afhankelijk is iemand? Om dat in kaart te brengen, werk ik met een vragenlijst. Een tweede luik zijn de rookgewoontes van iemand. Die zijn veelal gelijk bij alle rokers. En het derde luik is de psychologische afhankelijkheid. Ik behandel momenteel bijvoorbeeld een vrouw die tijdens een rouwproces opnieuw beginnen roken is. Zij vindt stoppen heel moeilijk, omdat ze het gevoel heeft dat als ze de sigaret laat, ze dan het rouwproces loslaat. Een goede psychologische begeleiding is in dat geval zeker nodig.”

Hoeveel betaal ik voor een consult en hoeveel krijg ik terugbetaald?

“U betaalt 7, 50 euro per kwartier of 30 euro per uur. Iemand met een verhoogde tegemoetkoming betaalt slechts 1 euro per kwartier of 4 euro per uur. Dat bedrag krijgt u bovendien volledig terugbetaald van de mutualiteit.”

Heeft u, ten slotte, nog tips voor rokers die willen stoppen?

“Ja, zeer zeker. Nu, het voordeel van roken, is dat je ermee kunt stoppen. Stoppen met roken is niet zozeer een kwestie van karakter, wel van een goede voorbereiding en aanpak. Laat je dus goed informeren via internet, door de huisarts, de apotheker, de tabakoloog of de tabakstoplijn.

Wie hulpmiddelen combineert met begeleiding, blijkt het meeste kans op slagen te hebben, blijkt uit grootschalig onderzoek. De rookstopcoach-app van de ‘TabakStopLijn’ is bijvoorbeeld zeer gebruiksvriendelijk, effectief én gratis.

Zie de rookstop ook als een avontuur waar je in stapt. Het is een erg bijzondere en spannende gebeurtenis en het is logisch dat je dat voelt, want je lichaam en geest onttrekken zich aan een drug en een gewoonte. Wees ook trots op jezelf vanaf dag 1.

Een andere tip: denk in 3/3/3. 3 Dagen om de nicotine in je lichaam af te breken, 3 weken om jezelf de nieuwe gewoonte van het niet-roken aan te leren en om je hersenen de tijd te geven zich van de nicotineverslaving te ontdoen, en 3 maanden om geestelijk helemaal los te komen en na verloop van tijd het niet-roken vanzelfsprekend te vinden.

Wees ook op je hoede voor het idee van ‘ééntje kan geen kwaad’. Vaak worden het er 2 of 3,… Maar zie een terugval niet als een compleet falen. Weet dat je jezelf kunt herpakken en terug in de staat van niet-roker kunt stappen. Zorg er dan wel voor dat je minstens 1 week niets van tabak gebruikt na de terugval. Je hersenen zullen al heel snel subtiele signalen geven dat ze snakken naar nog een sigaret. Geeft daar niet aan toe en gebruik eventueel lichte nicotinevervangers. Als je die middelen gebruikt, gaan je hersenen ook in ontwenningsmodus, maar zachter en meer geleidelijk. Bovendien houden ze de verslaving niet in stand, als je ze niet langer dan 3 tot 6 maanden gebruikt. Ook elektronische sigaretten zijn goede hulpmiddelen om te stoppen met roken en ze zijn veel minder ongezond dan het roken van tabak.

Heb je toch zin in een sigaret? Weet dan dat je lichaam deze drang (verandering bloedspiegel) helemaal zelf corrigeert na een paar minuten. Een glas plat water drinken kan helpen om het sneller te laten overgaan, of de gedachte eraan te laten passeren.

Veel mensen hebben ook een hongergevoel als ze ontwennen. Die honger kan ofwel dorst, echte honger, honger naar nicotine of een geestelijke behoefte zoals zin hebben om iemand te horen, zijn. Deze hongersensaties lijken namelijk goed op elkaar. Het is dus een kwestie van ze in de eerste weken proberen goed te onderscheiden van elkaar en niet bij elk ‘hongergevoel’ iets te gaan eten.

Een laatste tip: maak elke dag een wandeling. Dat brengt rust in geest en lichaam.”

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

9 april 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *