Toch moet je braaf in je stoel blijven zitten, zoals op school, tijdens het werk of thuis. Of in het verkeer. Neem nu de automobilisten die zich aan elkaar ergeren, wat dan meer ressorteert onder de woede. Er zijn natuurlijk ook veel chauffeurs bang in het verkeer, en dat is maar goed ook. Over de woede moet ik het ook een keer hebben.
De lichamelijke verschijnselen gaan niet onopgemerkt voorbij en kunnen dan een bijkomende lus in gang zetten, waarbij je zelf gaat letten op die lichamelijke signalen van onbehagen of pijn. Het kan echt wel pijn doen als je adrenaline ontploft. De ene voelt het aan zijn maag, de ander aan zijn hart.
De meesten onder ons zullen de neiging hebben hun angst te verdoezelen en verborgen te houden voor de anderen. Het gaat om onze kwetsbaarheid die we alleen met zeer intieme vrienden of verwanten delen. Soms is het moeilijk die angst tot een beheersbaar niveau te reduceren. Bij sommigen zijn de angstgevoelens zo sterk dat ze naar angstremmende middelen grijpen.
Die vormen een groot probleem dat een apart hoofdstuk waard is. Er is vast bij de drogist ook van alles te krijgen, waar doorgaans niet zo veel problemen mee zijn. Het gevaar komt van pillen die in de apotheek alleen op voorschrift te verkrijgen zijn, al is er nu ook een levendige internethandel die zich van deze verplichting weinig aantrekt. Dat is onrustwekkend, want deze middelen zijn niet schadeloos en ook niet schuldeloos.
Angst kan de pan uitrijzen en het bewustzijn geheel overnemen, zodat het soms moeilijk te hanteren is met al die lichamelijke verschijnselen erbij. De snellere ademhaling door adrenaline uitgelokt kan overgaan in hyperventilatie. Dat betekent overdreven snel ademen, en dat is iets wat je wel kunt doen vlak voor een sprint, maar als je dat in het dagelijkse leven overkomt, en je blijft er mee doorgaan, dan kan het tot eigenaardige stoornissen komen, die op zich weer angst opwekken.
Die hyperventilatie kan tot bijkomende lichamelijke verschijnselen leiden. Je voelt je al niet goed, en door te snel te ademen gaat er iets raars gebeuren in je bloed, met verstrekkende gevolgen. Zo kun je spiertrekkingen krijgen, tintelingen, onvrijwillige bewegingen, een voos gevoel rond de mond, vertrokken mondhoeken, klauwkramp van de hand etc. Dat kan erge vormen aannemen. Doorgaans is er niet echt bewustzijnsverlies, maar je kunt wel flauwvallen. Er gaat in het lichaam zoveel mis, dat het controleverlies soms totaal is.
Recente bijdragen
Nieuwsbrief november 2024
November 2024 Hieronder kan u de medische nieuwsbrief van Peter van Breusegem gratis downloaden. Nieuwsbrief november – NL Téléchargez […]
1987 – Oprichting van The Foundation
Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en […]
Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1
Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste […]
Geef een reactie