Spring naar de inhoud

Ontslaving: Michael Jackson: van wonderkind tot excentrieke kluizenaar

Ontslaving: Michael Jackson: van wonderkind tot excentrieke kluizenaar

Michael Joseph Jackson (Gary, Indiana 29 augustus 1958- Los Angeles, 25 juni 2009), ‘The King of Pop’, een van de invloedrijkste zangers in de muziekgeschiedenis, werd als kind al een ster, als lid van de succesband ‘The Jackson 5ive.’ De piepjonge Michael, die met zijn unieke hoge stemgeluid vele hits binnenrijfde, kaapte alle media-aandacht weg. In 1979 brak hij solo door met de plaat ‘Off the Wall’. Zijn muzikale hoogtepunt bereikte hij echter met ‘Thriller’ (1982), het bestverkochte album aller tijden.

Doorheen de jaren kreeg Jackson een reputatie als excentrieke kluizenaar. Hij verhuisde naar Neverland, een grote ranch die hij ombouwde tot een groot pretpark met dierentuin en kinderattracties. Jackson was ook geobsedeerd door zijn uiterlijk. Hij onderging verschillende facelifts en neuscorrecties en liet volgens sommigen zijn huidskleur lichter maken door gebruik van bijtende crèmes, hoewel hij dit laatste ontkende. Hij kreeg in de pers de bijnaam ‘Wacko Jacko’.

In de jaren ’90 werd Michael meermaals beschuldigd van kindermisbruik, maar hij kwam er telkens mee weg. Jackson trad ook twee keer in het huwelijksbootje en verwekte in totaal drie kinderen. Kwatongen zouden later beweren dat hij dit enkel deed om de beschuldigingen van seksueel misbruik af te wenden.

Michael Jackson stierf op slechts 50-jarige leeftijd op 25 juni 2009 in Los Angeles, Californië aan een overdosis propofol[1], toegediend door zijn privéarts. Bij de lijkschouwing werden ook benzodiazepines in het bloed aangetroffen. De arts werd later veroordeeld voor onvrijwillige doodstraf, maar werd vervroegd vrijgelaten.

[1] Een zwaar verdovend middel dat normaal alleen in het operatiekwartier door de anesthesist wordt toegediend.

Afbeelding: Michael Jackson in het Wiener Stadion in 1988. Zoran Veselinovic, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]

Portret van een gewezen politicus

Portret van een gewezen politicus Normaal mag je nooit met iemand zijn of haar familienaam spotten, maar voor een keer overtreden we het taboe. Sorry Patrick. De kronkel, of hoe hij mag heten, Heeft nu […]