Ontslaving: kwetsbaarheid

De bipolaire groep telt meer dan gemiddeld gevoelige en kwetsbare zielen. De stemmingswisselingen kunnen af en toe optreden, met normale stemming tussendoor, maar ook snel achter elkaar. Bij sommigen is het echt een achtbaan van emoties met hele snelle omschakelingen van het ene uiterste naar het andere.

Himmelhoch jauchzend zu Tode betrübt. (Johann Wolfgang von Goethe) Hemelhoog juichend ten dode bedroefd.  Snel op elkaar volgende stemmingswisselingen heten ‘rapid cycling’. De snelle cyclus. Dat is een probleem op zich. Je bent er nooit mee klaar en sommigen zijn echte rolkeien die door het leven bolderen en waar geen mos aan kleeft.

Ik ontvang iedereen met evenveel plezier, maar er zijn hulpvragers die jarenlang geen enkele stabiliteit schijnen te vinden. Dat is wel een beetje frustrerend. Als hulpverlener willen we altijd graag onze hulpvragers tot rust brengen, met een beetje structuur in de dag, zodat je iets kunt opbouwen. Daar schuilt onuitgesproken een burgerlijke moraal achter. Proberen het verhaal in de samenleving in te passen.

We kunnen ons daar veel vragen bij stellen, hoe onze totalitaire consumptiemaatschappij iedereen in zijn hokje probeert te dwingen. Het zijn de zwakkeren en de kwetsbaren die het gelag betalen. De hedendaagse paria’s, verschoppelingen van het jaar nu. De linkerkant van de Gausscurve. Degenen die achteraan het peloton bengelen.

Gij zult het geknakte riet niet breken, om met het evangelie te spreken. We zijn daar wellicht als hulpverlener medeplichtig aan het inmasseren van maatschappelijke normen en waarden die niet altijd zo heilzaam zijn. Je moet roeien met de riemen die je hebt en vaak is het keuzeveld beperkt.

Ook zie je het hele spectrum door elkaar genomen, dat als de bipolaire patiënt in een depressie komt, dat het dan ook een zeer diepe depressie kan worden, ernstiger dan bij de meesten die niet met het bipolaire gen geboren zijn.

Het zelfmoordrisico is hoog als we geen gepast antwoord kunnen vinden in onze hulpverlening. Helaas zijn de zelfmoordcijfers in ons land ontstellend, en dat heeft met de gebrekkige opvang te maken. Met alle respect voor degenen die in de sector werkzaam zijn en die doen wat ze kunnen.

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

19 oktober 2020

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *