Spring naar de inhoud

Ontslaving: Dorando Pietri: hoe uitdroging van Dorando een wereldberoemde atleet maakte

Ontslaving: Dorando Pietri: hoe uitdroging van Dorando een wereldberoemde atleet maakte

De Italiaanse atleet Dorando Pietri (1885-1942) was behalve bakkersleerling ook langeafstandsloper naar zijn grote voorbeeld Pericle Pagliani, de beroemdste Italiaanse hardloper uit die tijd.

Tijdens de marathon op de Olympische Spelen van 1908 in Londen schreef Pietri zich de geschiedenis in. Het was een snikhete dag. Totaal uitgeput en uitgedroogd stevende hij op de finish af. Op de rand van de totale instorting zakte hij meerdere keren in elkaar en moest hij telkens weer overeind worden geholpen. Uiteindelijk slaagde hij erin als eerste de eindmeet te bereiken.

Hoewel de onfortuinlijke atleet gediskwalificeerd werd vanwege de hulp die hij kreeg, verwierf hij plotsklaps internationale faam. Koningin Alexandra schonk hem zelfs een ​​speciale beker, componist Irving Berlin schreef het populaire lied ‘Dorando’ ter ere van dit wapenfeit en ook de beroemde schrijver Arthur Conan Doyle was lovend over zijn buitengewone sportieve prestatie.

Na de Olympische Spelen bouwde Pietri als professional een bloeiende internationale carrière uit. Zijn prijzengeld investeerde hij in een hotel dat later failliet ging. Pietri was amper 56 toen een hartaanval hem fataal werd.

Bronnen:

Dorando Pietri. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021 , van https://en.wikipedia.org/wiki/Dorando_Pietri

Dorando Pietri. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorando_Pietri

Dorando Pietri. (z.d.). In Olympedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021, van http://www.olympedia.org/athletes/72093

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Bron foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorando_Pietri_1908b.jpg)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

1987 – Oprichting van The Foundation

Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en bekrompen. Hoe communiceer je dan over een nieuwe ziekte, die voor iedereen risico […]

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]