Ontslaving: Dorando Pietri: hoe uitdroging van Dorando een wereldberoemde atleet maakte

Levensloop

Dorando Pietri (16 oktober 1885 – 7 februari 1942) bracht zijn jeugd door in Carpi (regio Emilia-Romagna), waar hij werkte in een banketbakkerij. Al snel bouwde hij een carrière als langeafstandsloper uit naar zijn grote voorbeeld Pericle Pagliani, de beroemdste Italiaanse hardloper van die tijd.

De marathon op de Olympische Spelen van 1908 in Londen zou Pietri’s hoogtepunt worden. Toen hij echter op die bewuste snikhete dag totaal uitgeput en uitgedroogd afstevende op de finish, zakte hij meerdere keren in elkaar en moest hij telkens weer overeind worden geholpen. Uiteindelijk slaagde hij erin als eerste de finish te bereiken. Ondanks het feit dat de onfortuinlijke atleet gediskwalificeerd werd vanwege de hulp die hij gekregen had, won hij wel voorgoed de sympathie van de Britten voor zijn heroïsche daad.

Koningin Alexandra schonk hem zelfs een ​​vergulde zilveren beker die een exacte replica was van de beker die aan de Olympisch kampioen werd toegekend, en Irving Berlin schreef het populaire lied ‘Dorando’ ter ere van hem.

Pietri werd kort na de Olympische Spelen van 1908 professional en bouwde een bloeiende internationale carrière uit. Zijn prijzengeld investeerde hij in een hotel dat later failliet ging. Pietri was amper 56 toen een hartaanval hem fataal werd.

Bronnen:

Dorando Pietri. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021 , van https://en.wikipedia.org/wiki/Dorando_Pietri

Dorando Pietri. (z.d.). In Wikipedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Dorando_Pietri

Dorando Pietri. (z.d.). In Olympedia. Geraadpleegd op 23 juli 2021, van http://www.olympedia.org/athletes/72093

Bron foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dorando_Pietri_1908b.jpg)

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

28 juli 2021

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *