Spring naar de inhoud

Ontslaving: ademhaling

Ontslaving: ademhaling

CO2

De ademhaling gaat niet alleen over het binnenhalen van zuurstof, maar ook over het verwijderen van koolstofdioxide, kortom CO2. Dat is een gas dat in de atmosfeer voorkomt, en dat we dus de hele tijd uitademen, net zoals alle andere dieren.

Datzelfde CO2 bezit nu het vermogen zich in water op te lossen, zodat het geen gas meer is. Op dat ogenblik neemt de molecule een andere vorm aan door zich met een watermolecule H2O te verenigen. Het voormalige koolstofdioxide ontpopt zich tot waterstofcarbonaat of H2CO3, dat prompt uiteenvalt in H+ en HCO3 of zelfs tweemaal een H+ en een CO3–.

Tot daar onze les scheikunde voor vandaag. Alleen maar om uit te leggen dat het bij hyperventilatieaanvallen niet om inbeelding gaat als je bepaalde dingen gewaarwordt, maar dat er een wetenschappelijke verklaring voor is. Kort samengevat gaat iemand die te snel ademt te veel koolzuur uit het bloed halen en in CO2 omzetten, dat verdwijnt in de uitgeademde lucht.

Het punt is nu dat daarbij een H+ uit het bloedserum wordt weggenomen. Nu, dan zit je aan de zuurtegraad van je inwendige mens te morrelen, zonder het zelf te weten. Die bloedzuurtegraad is van groot belang, want hij oefent een sterke invloed uit op allerlei cellen in het lichaam. Meer heb je niet nodig om te begrijpen dat hier een zeer belangrijke parameter om de hoek komt kijken, die evenwel weinig mensen kennen.

Het gaat om de zuurbalans. De zuurtegraad van het bloed schommelt normaal binnen zeer nauwe grenzen, en dat moet ook, want de zuurtegraad van de cellen in het lichaam volgt die van het bloed, dat instaat voor de aan- en afvoer van levensstoffen. Onze zenuwen en spieren zijn zeer gevoelig voor die zuurtegraad door de manier waarop ze functioneren.

De prikkelbare cellen in ons lichaam reageren op veranderingen in zuur- een zoutgehaltes. Doordat de omvorming van carbonaat tot koolstofdioxide een H* opeist, krijg je een verstoring die overal in het lichaam gevolgen heeft. Dat leidt tot signalen en symptomen die op hun beurt nog aanleiding kunnen geven tot ongerustheid en bijkomende angst, die zich enten op het angstsyndroom dat al bestond.

Het is een beangstigende ervaring, omdat je er alle controle kunt door verliezen tot en met een appelflauwte of bezwijming.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

1987 – Oprichting van The Foundation

Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en bekrompen. Hoe communiceer je dan over een nieuwe ziekte, die voor iedereen risico […]

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]