Spring naar de inhoud

Meditatie en roesmiddelen: onrust

Meditatie en roesmiddelen: onrust

Velen die roesmiddelen gebruiken, doen dit aangedreven door toedoen van een innerlijke onrust die met meer natuurlijke middelen niet tot bedaren te brengen is. Velen zijn behept met ziektebeelden zoals hyperactiviteit, bipolariteit, of psychosen. Heel wat van die beelden zijn terug te brengen op erfelijke gronden die families treffen, in verband met lekkende membranen in de hersencellen, waar bij sommigen een eiwit ontbreekt.

Het zou ons te ver voeren om dat hier uit te klaren, en daarom zal ik er nu meteen even niet op ingaan. Het moge volstaan dat we aannemen dat er sommige mensen zijn, en het zijn er meer dan je denkt, en bij uitbreiding sommige families, die anders functioneren dan de meesten van ons, op grond van een overgeërfde afwijking van een membraaneiwit.

Daar kun je dus zelf ook niets aan doen. Tot dusver heeft het niets met schuld te maken, maar alleen met een vorm van anders zijn. Die onrustige mensen zijn daarom zeker niet minder hoog te achten dan ieder ander, maar ze gaan wel door het leven met een manier van zijn die niet altijd zo gemakkelijk te verzoenen valt met de dagelijkse eisen die onze samenleving stelt.

Daar komen allerlei aanpassingsmoeilijkheden van en bijkomende schade doordat deze lieden schuren en schaven tegen een maatschappij die ze als vijandig en onherbergzaam leren inschatten. De innerlijke onrust die ze ervaren, van welke oorsprong die ook mag zijn, maakt het hen moeilijk succesvol te zijn.

Het begint vaak al op school en het trekt zich door op de arbeidsmarkt: niet geschikt voor een aantal functies, in wezen omdat het aan inwendige rust ontbreekt. Die onrust is vaak zo storend, dat er sinds mensenheugenis allerlei middelen gezocht zijn om haar te milderen. Je kunt aan sport gaan doen, of een religieuze bijeenkomt bijwonen, of je kunt gaan mediteren.

Dat laatste is een beetje waar wij nu voor staan, in de wetenschap dat het wellicht voor sommigen onder ons niet voldoende zal zijn. Maar dat hoeft ook niet. Meditatie kan zowel in het algemene geval, als voor degenen die met innerlijke onrust behept zijn, een toegevoegde waarde betekenen. Het zal niet alle problemen oplossen, maar het helpt om meer zichzelf te worden, en daar is het hem om te doen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

1987 – Oprichting van The Foundation

Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en bekrompen. Hoe communiceer je dan over een nieuwe ziekte, die voor iedereen risico […]

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]