“Leren slapen is een proces”
Een gesprek met slaaptherapeut Joke De Wulf: deel 2.
De slaaptherapeut
Wie slaapproblemen heeft, kan terecht bij een slaaptherapeut zoals Joke. Wat heeft zij te bieden? “Ik zoom in op 3 dingen: 1. slaaphygiëne, 2. voeding, gezondheid en lifestyle, 3. stress en piekeren. Daarnaast werk ik met een slaapdagboek. Daarin registreren mensen gedurende een week hun slaap. Op basis daarvan bekijken we hoe ze hun slaap kunnen organiseren, zodat ze weer doorslapen en een goede slaapkwaliteit krijgen.
Belangrijk is om je slaapkamer en bed zoveel mogelijk enkel met slapen en vrijen te associëren. Alle andere activiteiten houd je beter buiten de slaapkamer, net als de schermen.
Wanneer je slecht of niet slaapt, voel je je moe. Dat is echter nog iets anders dan slaperig zijn. Het is belangrijk dat je dat onderscheid kent. Vermoeidheid betekent dat je lichaam moe is, maar dat wil niet per se zeggen dat je slaperig bent. Slaperig ben je als je ogen dichtvallen. Dat signaal is belangrijk.
Hulpmiddelen
Vandaag de dag zijn er heel wat hulpmiddelen op de markt om beter te slapen. Joke: “Ten eerste is het belangrijk om te kijken waarom iemand niet slaapt. Is er een lichamelijk probleem, dan moeten we dat aanpakken. Of heeft het slaapprobleem te maken met stress? Dan gaan we daarmee aan de slag. Ademhalings- en relaxatieoefeningen uit hartcoherentie en mindfulness maken onderdeel uit van het traject.
Wat ik zelf niet doe, maar wat wel heel effectief is om beter te slapen, is manuele therapie zoals fasciatherapie, osteopathie en shiatsumassage. Ik werk dan ook heel vaak samen met manuele therapeuten. Angst, stress en trauma zetten zich namelijk vast op het lichaam. Met manuele therapie krijgt het lichaam extra mogelijkheid om te ontspannen.
Wil je iets dat je kan ondersteunen zonder nevenwerkingen, dan boeken we met kruiden en kwalitatieve voedingssupplementen mooie resultaten. Magnesium en B-vitamines helpen om de spieren te ontspannen en het zenuwstelsel te ondersteunen. Ze zijn onmisbare stofjes in de vorming van hormonen als melatonine. Kruiden zoals passiebloem, valeriaan en citroenmelisse stimuleren de rustgevende neurotransmitter gaba, waardoor je beter slaapt. Let wel op dat je een kwalitatief supplement hebt en dat de dosering juist is. Daarvoor ga je best te rade bij een professional met kennis van zaken vooraleer zelf te experimenteren, zeker als je medicatie neemt, omdat de kruiden invloed hebben op de werking van verschillende medicijnen. Het voordeel is dat ze geen nevenwerkingen hebben, in tegenstelling tot gewone slaapmiddelen.”
Leren slapen is een proces
Leren slapen, leer je niet op 1, 2, 3. Hoeveel consultaties heb ik gemiddeld nodig bij een slaaptherapeut? Joke: “Iedereen kan opnieuw goed slapen. Het is een leerproces, net als leren fietsen of een muziekinstrument leren. Dat vraagt tijd. Daarom gebeurt slaapbegeleiding altijd in een traject van 6 tot 10 sessies, afhankelijk van waar je het traject volgt en hoe uitgebreid en diep het gaat.
Terugbetaling
Worden die consultaties terugbetaald? Joke: “Dat hangt af van waar je de slaaptherapie volgt en van het ziekenfonds waar je aan verbonden bent.
De praktijk van Joke vind je op www.jokedewulf.be
Recente bijdragen
Nieuwsbrief november 2024
November 2024 Hieronder kan u de medische nieuwsbrief van Peter van Breusegem gratis downloaden. Nieuwsbrief november – NL Téléchargez […]
Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1
Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste […]
1987 – Oprichting van The Foundation
Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en […]
Geef een reactie