Spring naar de inhoud

LEIF-arts – Waardig levenseinde

LEIF-arts – Waardig levenseinde

Waardig levenseinde

Beslissen over uw levenseinde: hoe begint u eraan?

Ga bij uzelf na wat u belangrijk vindt, het gaat om uw persoonlijke keuze

Het is uw leven, en dus ook uw levenseinde. U maakt de beslissingen. Dat lijkt evident, maar vaak nemen mensen beslissingen die eerder ingegeven zijn door de familie dan door hun eigen overtuiging. Maak keuzes waar u helemaal achterstaat.

Praat met uw naasten, zorgverleners en arts

Laat u door voldoende mensen bijstaan. Uiteraard uw geliefden, maar raadpleeg ook zorgverleners en spreek zeker met uw arts. Hij kan u elke behandeling of procedure in detail uitleggen, u wegwijs maken in alle aspecten van stervensbegeleiding en u helpen met het nemen van beslissingen.

Kies een vertrouwenspersoon

Wie mag voor u spreken als u dat zelf niet meer kan? Leg de naam en contactgegevens van een vertrouwenspersoon op voorhand vast: deze persoon wordt dan uw vertegenwoordiger op het moment dat u niet meer zelf kunt beslissen.

 Leg uw wilsverklaringen vast

  • Vraag bij de apotheker uw gratis LEIF-plan. Hierin vindt u de verschillende wilsverklaringen en een uitgebreide toelichting. U kunt ook aparte modeldocumenten downloaden via www.leif.be.
  • Laat u bij het opstellen van uw wilsverklaringen bijstaan door een arts. Of contacteer een hulpverlener via de LEIF-lijn (078 15 11 55).
  • De ingevulde documenten bewaart u gewoon thuis. U kunt ook een kopie laten bewaren bij uw vertrouwenspersoon. De wilsverklaringen rond euthanasie, orgaandonatie en teraardebestelling kunt u ook laten registreren op de gemeente. Dit is niet verplicht.
  • Vraag uw gratis LEIF-kaart aan op leifkaart.nu. Deze kaart vermeldt duidelijk uw wilsverklaringen en de contactgegevens van uw vertrouwenspersoon. U bewaart de kaart in uw portefeuille.

Blijf nadenken over uw levenseinde

Weet ook dat u niet alles op één moment moet beslissen. Nadenken over uw levenseinde is een proces. Uw overtuigingen kunnen veranderen, u kunt nieuwe inzichten krijgen… U kunt te allen tijde uw wilsverklaringen herzien.

Nuttige links

LevensEinde InformatieForum (LEIF)

Aanvraag gratis LEIF-kaart

Federatie Palliatieve Zorg Vlaanderen

W.E.M.M.E.L. – expertisecentrum ‘Waardig Levenseinde’

Vlaams Patiëntenplatform – belangenbehartiging van de patiënt


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]

Portret van een gewezen politicus

Portret van een gewezen politicus Normaal mag je nooit met iemand zijn of haar familienaam spotten, maar voor een keer overtreden we het taboe. Sorry Patrick. De kronkel, of hoe hij mag heten, Heeft nu […]