Spring naar de inhoud

De tweede coronagolf – wat doe je beter wel of niet?

De tweede coronagolf – wat doe je beter wel of niet?

De tweede coronagolf – wat doe je beter wel of niet?

Virologen en deskundigen vrezen dat de tweede coronagolf is begonnen in België. De afgelopen zeven dagen telde ons land dagelijks gemiddeld 143 nieuwe coronabesmettingen. Dat is een forse stijging vergeleken met een week eerder, toen dat daggemiddelde nog op 89 lag. Is de tweede golf begonnen en moeten we onze recent verworven vrijheden al opgeven? We vroegen advies aan huisarts Peter van Breusegem.

Peter, heb jij een aantal tips voor de lezers? Wat kunnen zij nu beter wel of niet doen in deze verwarrende periode?

“Ten eerste, schat je eigen risico in. Hoe groot is het risico dat je besmet geraakt met het virus? Ben je bijvoorbeeld diabetespatiënt, dan moet je extra voorzichtig zijn en geen onnodige risico’s nemen. Ten tweede, stel jezelf de vraag wat je risicobereidheid is. Hoeveel risico ben jij bereid zelf te lopen en in hoeverre hou je rekening met je (naaste) omgeving? Ook aan hen moet je denken. Het is niet omdat jij zelf bijvoorbeeld nog jong bent, dat je alle regels aan je laars kunt lappen. Denk ook eens aan je ouders, je grootouders enz. die meer risico lopen, omdat ze ouder zijn. Ten derde, blijf op de hoogte en volg kritisch het nieuws op. Er is veel ‘fake news’ in omloop. Wees je daar bewust van en laat je niet opruien door paniekzaaiers. Ten vierde, ga naar de huisarts als je vermoedt dat je besmet bent. Je kunt je daar in een veilige omgeving laten testen. Die testen zijn echter niet altijd betrouwbaar. Zo kan een test de eerste dagen valsnegatief zijn en moet je wachten tot de tweede week, omdat dan de kans om het virus te kunnen vaststellen, groter is. Dat is de PCR-test en die kost ongeveer 46 EURO. Beantwoord je aan bepaalde voorwaarden, dan betaalt het RIZIV de test terug. In andere gevallen moet je hem zelf betalen. Daarnaast is er de antistoffentest die ons vertelt of een persoon in het verleden in contact is geweest met het virus. Die kost een kleine 10 EURO of is gratis voor wie aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ten vijfde, ga je op reis, dan zou ik persoonlijk het vliegtuig vermijden. Zelf heb ik een reis geboekt met de auto en dus blijf ik in mijn veilige bubbel. Ook de trein vind ik relatief veilig. Als je natuurlijk de nodige veiligheidsvoorschriften in acht neemt.

Natuurlijk moet iedereen voor zichzelf uitmaken hoeveel risico hij of zij bereid is te lopen. Blijf bij voorkeur ook binnen Europa en vermijd bijvoorbeeld de States waar de overheid nog steeds geen eenduidig beleid heeft uitgestippeld om het virus in te dijken. Zodra je op je vakantiebestemming bent, respecteer dan de geldende veiligheidsvoorschriften. Ik heb de indruk dat maatregelen zoals mondkapjes en social distancing wel degelijk hun vruchten afwerpen.“

Ben jij als huisarts voorbereid op een tweede golf?

“Nu, de tweede golf komt een beetje als een verrassing voor iedereen. Als huisarts moet ik in de eerste plaats mijn plicht vervullen en patiënten opvangen, verzorgen indien nodig en correct informeren. Het is zeker niet het juiste moment om hysterisch te doen en de mensen de stuipen op het lijf te jagen. Momenteel zijn er een aantal sterfgevallen per dag, wat relatief gezien niet zo veel is. De vraag is natuurlijk: zal dat aantal stijgen en kan het exponentieel meer worden. Maar op dit ogenblik is er zeker nog geen reden tot paniek. Rustig blijven en je gezond verstand gebruiken is dus de boodschap.”

 

Interview afgenomen en geschreven door Karolien Selhorst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent […]