Terug van weggeweest

Florida was geweldig

Ik hou niet van Amerika als macht, maar ik ben dol op Amerikanen. Hoe die met elkaar omgaan, daar kunnen wij kille Noord-Europeanen nog wat van leren. Ik heb alleen hoffelijke, open en warmhartige mensen ontmoet. Ik werd er op een gegeven moment niet goed van. Ik werd echt duizelig van zoveel hartelijkheid. Alsof ik zwom in een warme zee van welwillendheid.

Je leeft als toerist natuurlijk in een luchtbel. Het arme Amerika hebben we niet te zien gekregen. Dat blijft goed verborgen. We hebben geen bedelaars gezien, en ook geen geweld. Een keer in een Macdonald langs de weg hebben we een glimp van dat andere Amerika opgevangen. Daar komen veel arme bejaarden eten, zo op het oog te zien. Mensen die soms nauwelijks kunnen staan of gaan, doen zich daar aan het industriële voedsel te goed.

Los daarvan is het een prachtige streek in een boeiend land. De weg van Miami Beach naar Key West wordt de Overseas Highway genoemd. Het is de enige manier om per auto in Key West te komen, op zich spectaculair met prachtige uitzichten, met als uitschieter de 7 mile Bridge, waar een brug meer dan 10 km over de zee voert.

Zijdelings is nog een groot stuk van de oude brug te zien, die ooit een spoorwegbrug was. Het bedrijf van meneer Flagler, die de spoorweg bouwde, ging overkop in 1935 nadat een orkaan belangrijke onderdelen had verwoest. De staat Florida kon de overgebleven delen voor een prikje overnemen en er een rijweg van te maken. De oude brug deed dienst tot de huidige is opengesteld in 1982.

We hebben er ook zeer goed gegeten moet ik zeggen. Niet bij Macdonald natuurlijk, waar ik alleen maar ging voor een Amerikaanse koffie (flauwe grap.) Nee, we hebben telkens uitstekende restaurants gevonden. Prijzig, dat moet ik er wel bij zeggen. Goedkoop is het niet, toch niet als je een zekere luxe gewend bent, moet ik tot mijn schaamte toegeven.

Ik ben helemaal opgeruimd en innerlijk verlicht weer terug gekomen en weer aan het werk gegaan. Er is nog altijd een stukje euforie die doorgaat van binnen. Ik heb dan ook geen spijt van de buitenmatige kost. Ik hoef dat niet opnieuw te doen. Ik heb het gehad en hartstikke blij ermee.

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

14 januari 2018

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *