Schuld
Op mij maakte Senegal een gunstige indruk, in de zin van tolerant, open-minded en respectvol voor zover ik kan nagaan. Het land is overwegend de islam toegedaan, maar de moslims leven er vreedzaam samen met de christenen. Nu stelde er iemand een vraag naar de tolerantie van homoseksualiteit in Afrikaanse middens.
Er zijn namelijk wel landen waar homofobie heerst zoals met name Oeganda en Zimbabwe, vaak aangewakkerd door Amerikaanse predikanten. Als we het er dan toch gaan over hebben, wat openheid over en voor homoseksualiteit betreft, mogen we niet vergeten, dat er nog niet zó lang geleden, namelijk toen ik jong was, ook een levensgroot vooroordeel bestond, ten nadele van de homoseksuele geaardheid.
Ik ben daar in opgegroeid. De aanvaarding is toegenomen naarmate de tijd verder schreed. De meesten onder ons hier in West-Europa beseffen vandaag over het algemeen, dat homo’s het recht hebben zichzelf te zijn en hun geaardheid te beleven. Die acceptatie is echter een recent fenomeen dat ik tijdens mijn leven heb zien evolueren.
Als dat nog zo jong is, als fenomeen, moeten we niet te hoog van de toren blazen ten opzichte van andere landen en culturen die het tolerantieprobleem wellicht op een eigen manier invullen, en dat kan land per land verschillend zijn. Elke groep heeft zijn eigen weg te gaan om uitsluiting uit de weg te ruimen.
De Rooms-Katholieke kerk hanteert nog altijd een catechismus waarin homoseksualiteit een objectieve stoornis heet. Het gedrag dat ermee overeenkomt is zondig. De kerk moet mensen die met deze ‘kwaal’ behept zijn weliswaar herderlijk tegemoet treden. Het gedrag is zondig maar de persoonlijkheid op zich is dat niet, want die is door God geschapen uit liefde voor het schepsel.
Zolang de christelijke homo geen geslachtsverkeer heeft, is er geen vuiltje aan de lucht. Het gedrag is zondig, maar de zondaar is een gewone zondaar zoals wij allemaal. Er zijn wel eens episodes geweest van vervolgingshysterie, maar die zijn er ook tijdens de Verlichting nog geweest, toen de kerk haar greep op de rechtbank verloor.
Recente bijdragen
De UVRM – Van natuurrecht naar mensenrecht
Het verschil tussen natuurwet, natuurrecht & mensenrecht Leestijd: 2-3 minuten. Natuurwet, natuurrecht en mensenrechten zijn nauw met elkaar […]
Natuurwet – Inleiding
Het idee dat de natuur zich gedraagt volgens vastliggende wetten, bestond al vóór de vijfde eeuw voor Christus. We moeten daarvoor terug naar de […]
Geef een reactie