De wortels van het misprijzen
Ik ben absoluut geen voorstander van censuur. Het is niet de taak van de overheid om voorafgaandelijk tegen haat op te treden, maar als er uitingen zijn van racisme, moet het wel mogelijk zijn daar klacht tegen in te dienen, zodat het gerecht uitspraak kan doen. Er moet toch een manier bestaan om het gebruik van denigrerende massamediaberichten te beteugelen? Dat die veel leed veroorzaken, staat buiten kijf.
De kernwoorden hier zijn ‘kwetsen en tot haat oproepen.’ Dat is wat we moeten bestrijden en tegengaan, op een vriendelijke, maar niet aflatende en kordate manier. Als we goed willen samenleven in onze diverse samenleving zal iedereen toch een minimum van fatsoenlijk gedrag aan de dag moeten leggen, net zoals er in het straatverkeer toch ook regels moeten zijn. Naarmate de maatschappij complexer wordt, worden die regels ook meer ingewikkeld.
Een gemakkelijkheidsoplossing is er niet, en het probleem zal niet vanzelf weggaan. Er zal toch iets moeten gebeuren, gezien de grote macht die de massamedia op de menigte uitoefenen. Degenen die daar een beslissende rol in spelen, de makers van al dat entertainment, moeten beseffen dat zij over een grote macht beschikken als zij er in slagen grote aantallen consumenten te bereiken.
We zouden het in deze tekst voornamelijk over beelden hebben. Dan moet je een beetje in beeldtaal gaan denken om te begrijpen dat sommige beelden kwetsender zijn dan andere. Het vergt enig historisch inzicht, een gave waarvan velen op de social media blijkbaar verstoken zijn, naast empathie, wat ook een zeldzaam talent is.
De Joden zijn er altijd geweest. Het gaat niet (meer) om migranten. Velen zijn van generatie op generatie Belg, zonder daarom van het stigma af te raken. Daar zijn de wereldoorlogen overheen gegaan met de poging tot volksuitroeiing. Daar moeten we geen grappen over maken, want het is absoluut niet om te lachen.
Dat minimum beetje historisch besef zou elke mediamaker toch moeten hebben. Ook de karnaval-groep in Aalst die hiermee uitpakte zou dat moeten beseffen, en als ze dat niet doen, dan mag dat aan de kaak gesteld worden.
Personages uit de video game ‘Ultimate Gay Fighters.’
Recente bijdragen
Racisme in de muziekwereld – Wagner, Nietzsche en het nationaalsocialisme
Wagner, Nietzsche en het nationaalsocialisme Richard Wagner (1813-1883) blijft tot op de dag van vandaag een omstreden figuur in de klassieke […]
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Geef een reactie