Spring naar de inhoud

Genitale verminking

Genitale verminking

Vrouwen in Guinee

Helemaal in het Westen van Afrika ligt een van de armoedigste staten ter wereld: nummer acht op de lijst van dertig armste landen van Global Finance Magazine, gebaseerd op gegevens van het Internationaal Monetair Fonds. Het is ook het land waar de genitale verminking van vrouwen en steeds jongere meisjes nog volop woedt.

FGM voor Female Genital Mutilation. Daarbij wordt de clitoris weggenomen en zonder verdoving uitgesneden. Het is een barbaarse praktijk die echter nog veel vrouwen treft. Ik ben geschrokken van de cijfers: hoe wijd verspreid de mutilatie van het vrouwelijke geslachtsdeel nog is.

Nu ken ik veel Guineeërs, want ze vormen een belangrijk onderdeel van de praktijkpopulatie. Doorgaans rustige lui met de problemen die iedereen heeft in de huisartsenpraktijk. Brave mensen met wie ik goed kan opschieten. Ik heb veel sympathie voor hen en alle respect. Juist daarom vind ik he zo belangrijk hier iets over te zeggen. Alle vriendschap mag me niet beletten elke vorm van genitale verminking te verafschuwen en vurig te hopen dat de praktijk verdwijnt.

Er is geen goed argument voor te bedenken vanuit ons hedendaags Westers standpunt dat niemand onnodig geweld moet ondergaan. Het is nergens goed voor, en het lokt een aantal medische verwikkelingen uit, die de gezondheid en de kwaliteit van het leven terdege kunnen aantasten. Er is geen enkele godsdienstige grond voor en het heeft niets met de Islam te maken.

Het is een primitieve praktijk uit het verleden die moet ophouden. Daar moeten we iets aan doen. Nou, daar moeten we eerst eens goed over nadenken. We hebben te maken met een vorm van obscurantisme, gebaseerd op onwetendheid en traditionele voorstellingen die de test van de moderniteit niet doorstaan, maar hoe ga je die te lijf?

We moeten de moeders ervan overtuigen dat ze hun dochters beter dit lot kunnen besparen. Dit is gemakkelijk gezegd, maar in de praktijk niet zo eenvoudig. Een organisatie die daarmee bezig is, en die er wel goed uitziet is Plan International. Ik denk dat dit de goede manier is: het probleem leesbaar, zichtbaar en tastbaar maken en desnoods agitpropmethoden uit de kast halen, om deze funeste praktijk uit de wereld te helpen

https://www.planinternational.be/nl/blog/video-onze-strijd-tegen-besnijdenissen-guinee


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

A-priori

Het succes van ons gedicht zal ervan afhangen of het toespreken ook een aanspreken wordt. Voel je je als lezer aangesproken door het gebodene? Daaruit volgt de vraag voor de maker…

Berlijn

Louisa vond Berlijn een mooie en aangename stad, omdat ze kleurig is. Brussel daarmee vergeleken is grauw en grijs. Dat vindt ze deprimerend.