Spring naar de inhoud

Eerste Lijn

Eerste Lijn

Meeting

Gisteren was ik in alle bescheidenheid uitgenodigd als spreker om een workshop te leiden omtrent middelengebruik en de stigmata die er aan kleven, tijdens de Brusselse Eerstelijnsmeeting, georganiseerd door het Huis voor Gezondheid. Het publiek omvatte een breed staal van de actoren in het veld van de eerstelijnsgezondheidszorg.

Na de kennismakingsronde, waarbij elke deelnemer zich bekend maakte, en een trefwoord omtrent middelengebruik en drugs aanleverde, waaruit de associaties die leven in het publiek mochten blijken, die vaak negatief zijn, maakten we kennis met twee leden van Narcotics Anonymous (NA) : ‘Ik ben Bob en ik ben verslaafd.’

Het feit dat er twee mensen aanwezig waren die van zichzelf zeggen dat ze verslaafd zijn, maakte het ineens zeer concreet. Wanneer we oog in oog staan met degenen om wie het gaat, kunnen we niet anders dan een menselijk standpunt innemen. Tessa Windelinckx van de Spuitenruil in Antwerpen gaf een gewaardeerde uiteenzetting omtrent ‘harm reduction’ of schadebeperking als inspiratiemodel in de hulpverlening voor middelengebruikers.

Vervolgens had ik de eer het verhaal van Cathérine te brengen, een samengestelde casus omtrent een vrouw die ik alles samen een kwarteeuw heb gevolgd, waaruit moge blijken dat het om een uiterst chronische problematiek gaat die een leven lang duurt, en alle andere aspecten kan overheersen. Onze vrienden van NA zijn daar nog elke dag mee bezig, in de zin dat ze naar meetings gaan, soms meer, soms minder, en dat ze op allerlei manieren elkaar trachten te helpen.

In het geval van Cathérine is het verhaal tragisch afgelopen door zelfmoord, na een ellendig leven van armoede en uitzichtloosheid. Er zijn momenten geweest dat ze het redelijk goed deed, en zij was in wezen een genereuze vrouw, die in haar tragische leven veel te incasseren heeft gekregen, om te beginnen met het misbruik als kind, iets dat pas na vele jaren van frequente contacten aan het licht is gekomen.

Het gaat vaak om beschadigde mensen die ons komen raadplegen in verband met middelengebruik. We moeten hen met eerbied en ontzag behandelen zoals iedereen, en de rode loper voor hen uitrollen in de hulpverlening, zodat ze naar ons komen en zich verzorgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen