Stil lam
Op Facebook ben ik in een discussie verwikkeld geraakt omtrent deze poster van Gaia ter gelegenheid van het grote jaarlijkse Offerfeest van de Moslims. Het is uitgedijd en heeft tot dit verslag geleid.
Het begon met deze foto en het commentaar van de bekende muziekjournalist – die ook al een eeuwigheid meegaat – Bart Steenhaut:
“Voor de volledigheid: ik ben zonder enig voorbehoud pro een multiculturele samenleving. Ik heb als overtuigd vegetariër ook niks tegen mensen die vlees eten. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken, en ik heb geen last van bekeringsdrang. Kennelijk beschuldigen vijf moslimorganisaties GAIA van racisme op basis van dit beeld. Kan iemand me alsjeblieft uitleggen wat hier racistisch aan is? Ik zit er al een half uur naar te staren, maar zie niks. Misschien heb ik gewoon niet lang genoeg doorgeleerd.”
Einde citaat. Nou ja. Daar kreeg ik een onbepaald gevoel bij. Deze foto vormde de speerpunt van een publiciteitscampagne van de Vlaamse dierenrechtenvereniging Gaia ter gelegenheid van het Islamitische offerfeest in 2018. Het beeld is minder onschuldig dan het lijkt, zeker op zo een moment. Ik besloot dus te reageren: “Ik vind het muf, duf en suf, deze sentimentele campagne met bloederige tranen en al. Gaia op haar wrange best. Op de onderbuik gerichte wanreclame.”
Het geeft mijn gevoel goed weer. Het is een zeer wrange boodschap die onze dierbare dierenvrienden ons hier door de strot rammen. Sentimentele stemmingmakerij om van te walgen en te kokhalzen.
Bart Steenhaut himself reageerde als volgt: “Ik ben zéér benieuwd naar je alternatief. Want dat heb je uiteraard. Een alternatief.”
Waarop ik enigszins narrig antwoordde met: “Een alternatief voor wat? Lamskotelet? Nou dan eten we gewoon foie gras.”
Dat viel niet in de smaak van iedereen. Een mevrouw die ik met haar initialen zal noemen: VA viel binnen met de volgende opinie:
“Heb je dan liever de beelden tijdens het onverdoofd slachten? Of wil je de dierenartsen aan het woord laten die hier wettelijk verplicht toezicht moeten op houden en hier helemaal van gedegouteerd zijn? Of wat voor campagne zou je dan wel ok vinden?
Een andere dame met initialen GVR liet weten: “Ben nu ook wel benieuwd ????”
Recente bijdragen
De UVRM – Van natuurrecht naar mensenrecht
Het verschil tussen natuurwet, natuurrecht & mensenrecht Leestijd: 2-3 minuten. Natuurwet, natuurrecht en mensenrechten zijn nauw met elkaar […]
Natuurwet – Inleiding
Het idee dat de natuur zich gedraagt volgens vastliggende wetten, bestond al vóór de vijfde eeuw voor Christus. We moeten daarvoor terug naar de […]
Geef een reactie