Sterfte onder coronapatiënten
Zowel griep als covid-19 zijn gevaarlijk voor kwetsbare groepen zoals pasgeborenen, zwangere vrouwen, patiënten met chronische ziekten zoals diabetes en astma en vooral bejaarden. Het gezondheidsagentschap van China onderzocht meer dan 70.000 infectiegevallen door het coronavirus. De gemiddelde sterfte bedraagt 2,3 procent. Bij mensen boven de 80 jaar loopt dat op tot 14,8 procent, tegen 8 procent tussen 70 en 79, en 3,6 procent tussen 60 en 69.
Om maar te zeggen dat het flink oploopt boven pakweg de 75. Ben je bejaard, dan doe je er goed aan de afzonderingsmaatregelen die intussen genoegzaam bekend zijn, strikt en nauwgezet toe te passen. Ik zou mijn boodschappen contactloos laten brengen als ik het me kon permitteren. Het gaat veelal om gepensioneerden die het zich kunnen permitteren zich een tijdje relatief af te zonderen.
Je kunt nog altijd de straat op, maar je kunt maar beter op afstand van anderen blijven. Voor de leeftijdsgroep tussen 10 en 39 jaar ligt de mortaliteit op 0,2 procent en voor patiënten tussen 40 en 49 jaar op 0,4 procent. Je kunt dit hoog of laag vinden, maar voor velen is het toch een verademing te weten dat het niet meer is, want daar doen allerlei misvattingen over de ronde.
Nog opmerkelijk is dat de meeste gevallen (80,9 procent) maar lichte symptomen vertonen. Amper 13,8 procent was zwaar ziek en bij amper 4,2 procent was er sprake van levensgevaar. Al die cijfers zijn natuurlijk met een korrel zout te nemen, want met name China neemt het niet altijd zo nauw met de waarheid, met al mijn respect, en ook los daarvan gaat het toch altijd om a posteriori onderzoek.
Een groot aantal besmettingen blijft waarschijnlijk altijd buiten schot. Velen richten zich niet naar de hulpverlening als ze ziek zijn en ze genezen of ze sterven buiten het zicht van de camera’s. We weten niet of al die percentageberekeningen ook voor hen opgaan. De cijfers zijn sterk beïnvloed door de wijze van meten en tellen en de focus op die gevallen die in de hulpverlening terechtkomen.
We mogen veronderstellen dat voornamelijk de lichtere gevallen die weinig klachten hebben door de mazen van het net glippen, maar als je het vergelijkt met een sterftecijfer van één op duizend voor de griep, dan is het coronavirus toch een stuk dodelijker.
Recente bijdragen
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Racisme in opera – de opvoeringen van Turandot
De opvoeringen van Turandot Leestijd: 7 minuten. Turandots exotisme Reeds in 1926 vond de allereerste uitvoering van Turandot plaats, onder leiding […]
Racisme in opera – Het verhaal van Turandot
Het verhaal van Turandot Leestijd: 6 minuten. Inleiding De Italiaanse componist Giacomo Puccini (1858–1924) blijft met zijn opera’s nog een vaste […]
Geef een reactie