Alsem of Vergif zit in de dosis
Literaire misdaadroman
Dirk van Babylon
Alias Peter Van Breusegem
Alias Pasquino
Begeleidend schrijven
Bij deze ben ik zo vrij een manuscript aan u voor te stellen: de geheel herziene, nog spannender en grappiger versie 3.0 van ‘Alsem’, of ‘Vergif zit in de dosis’. De oorspronkelijke versie is uit elkaar genomen en weer in elkaar gezet, wat zich uit in vermeerderde vaart en suspense.
Gewone mensen in hun strijd tegen de machtige structuren in het hedendaagse België, Simenon achterna, maar dan wel vandaag. Geniet ook van de uitstap naar het gay uitgaansleven, alsof u er zelf bij was, in uw luie stoel, zonder risico op seks te lopen!
Tweehonderd pagina’s humor en spanning in een typisch Belgische stijl, vaak gezien vanuit de ogen van een Nederlands personage. Een grensoverschrijdende ervaring.
Over het boek
Manuscript van 192 pagina’s.
Het verhaal speelt in Brussel in de hedendaagse tijd. De vondst van een lijk zet een mechanisme in gang dat leidt tot de ontsluiering van verzwegen familiegeheimen.
Spelen een rol: Louis de Wijkagent, Dokter Rafels de plaatselijke huisarts, Wiebe De Vries, Nederlander en Europees ambtenaar, Brigitte de moeder van de vermoorde jongeman, allen verwikkeld in een spelletje schaduwboksen met meneer Robeyns, politieinspecteur, dat bijna fataal afloopt.
Tussendoor wordt ook Fernando dood gevonden en springt Abdelhak van een hijskraan. Een hilarische vertelling die ons doorheen Brussel voert, onder meer tijdens een memorabele auto-achtervolging en een bloedstollende race tegen de tijd in de kelders van een groot ziekenhuis.
Het slot brengt ons naar het Justitiepaleis waar oude rekeningen vereffend worden.
Synopsis
Brussel 1998
De wijkagent Louis Van Droogenbroeck vind het lijk van een overleden druggebruiker. Inderhaast is er ook de huisarts bijgeroepen, dokter Rafels. Even later staat het hele huis vol dringende hulpverleners. De dode is een man van vooraan in de twintig en heet Ricky Van Genechten.
Tijdens de rouwplechtigheid ontmoeten Wiebe en Brigitte elkaar. Hij is Nederlander, zij Française. Hij is de lover geweest van de overleden Ricky, zij is diens moeder. Wiebe haalt herinneringen op aan de eerste ontmoeting met de jongeman, Brigitte aan de jeugd van Ricky. Zij zitten in droefheid bijeen.
Brussel 2001
Wiebe raadpleegt regelmatig Dokter Rafels en ook Brigitte komt in de spreekkamer terecht. Daar laten ze het achterste van hun tong zien. Er rijzen twijfels over de precieze doodsoorzaak van Ricky Van Genechten.
Er gaat een gsm verloren en de dokter wordt gevolgd door een grijze Citroën. Wiebe, Brigitte, Rafels nemen samen het besluit het gay nachtleven van Brussel in te duiken, met het oog op contact met Fernando en Abdelhak, twee vrienden van Ricky toen hij nog in leven was. Ze doen belangwekkende vaststellingen in de homohoreca.
De zoektocht mislukt, al kunnen ze even praten met Fernando. Die wordt de volgende ochtend dood gevonden in zijn appartement, gestorven aan koolstofmonoxidevergiftiging.
1976 Vlaanderen
Brigitte keert terug naar Frankrijk, maar herinnert zich in het weggaan de onvergetelijke figuur van Caroline Van Genechten, de grootmoeder aan vaderskant van de overleden Ricky. Ook de figuur van de vader die van het kind niet wilde weten, duikt op uit het verleden: Victor Van Genechten.
2001 Bedreiging
Dr. Rafels is onder de indruk van de Hajja, een wijze islamitische vrouw die onheil voorspelt. Weldra blijkt het zoontje van de huisarts ontvoerd te zijn, in de BMW van dokter Rafels, na een carjacking. Gelukkig komt de moeder Hafida om de hoek gescheurd in een Jaguar.
Het komt tot een auto-achtervolging waarbij vissen sneuvelen. Het kind wordt heelhuids teruggevonden, maar de daders blijven onbekend. Het onderzoek brengt nieuwe feiten aan het licht. Ricky is gestorven van een wit poeder en het verslag van de lijkschouwing laat niet veel aan de verbeelding over.
De conciërge heeft een man de trap zien opgaan de avond van de vermoedelijke dood van Ricky. Het kan alleen maar Abdelhak zijn.
2001 Parijs
Hafida, de ex van Rafels wil met alle geweld naar Parijs in een vluchtreactie en ze neemt de hele familie op sleeptouw.
Wiebe reist Rafels achterna om in Parijs naar Abdelhak te zoeken, op basis van een losse hint van de overleden Fernando.
Wiebe en Rafels worden het spoor bijster in een van de decadente gay nachttempels van vandaag. Bij de terugkeer in Brussel zitten twee travestieten in de wachtkamer.
2001 Brussels ziekenhuis
Abdelhak wordt niet gevonden tot hij op een goede dag in een hijskraan klimt om er vervolgens af te springen. Zijn val wordt gebroken door een auto. In het ziekenhuis wordt hij geopereerd en opgenomen. Ongeveer terzelfdertijd wordt Louis de wijkagent opgenomen met hartkramp.
Wiebe en Rafels komen laat in het ziekenhuis aan. Rafels begeeft zich naar Louis en Wiebe naar Abdelhak, die intussen in de afdeling smetvrije verzorging is opgenomen, met steriele schorten en maskers.
Louis is het slachtoffer van een tuchtmaatregel wegens vermeende pedofilie en heeft vervolgens in een stressbui een hartaanval gekregen. Hij beschuldigt inspecteur Robeyns ervan achter de valse aantijgingen te zitten.
Bij Abdelhak aangekomen, ziet Wiebe een gedaante bij de infuusbalk staan. Deze heeft net een dodelijk vocht in het infuus van Abdelhak ingespoten en houdt Wiebe onder schot. Tijdens het gesprek verwijderen ze zich van de afdeling. Ze nemen de lift naar beneden, maar door toedoen van jonge verpleegsters kan Wiebe zijn belager te slim af zijn. Deze laatste is niemand minder dan Robeyns, de corrupte politie-inspecteur.
2001 Ziekenhuiskelder
Het komt tot een koldereske achtervolging in de onderaardse gangen van het ziekenhuis, waarbij een en ander vernield wordt. Robeyns wil Wiebe arresteren, maar die wordt op spoedgevallen opgenomen en vervolgens prompt aan zijn lot overgelaten. Het komt er nu op aan het vergiftigde infuus van Abdelhak te stoppen. Het lukt eindelijk telefonische verbinding met de afdeling te krijgen, maar de telefoniste krijgt geen overzicht van de tegenstrijdige informatie, waarbij een Franse en een Nederlandse term niet overeen blijken te komen.
Abdelhak wordt gered en vertelt van zijn aandeel in de dood van Ricky en ook dat die laatste contact met zijn vader heeft gezocht. Daar stopt het even in de tegenwoordige tijd.
2005 Justitiepaleis
Jaren later, in de toekomstige tijd, komt het tot een groot corruptieproces, waar Abdelhak terecht moet staan in een zijtak van het geding. Hij leeft intussen in Nederland met Wiebe, onder probatie. Ook Brigitte komt naar Brussel.
Tijdens de reünie vertelt Brigitte dat de werkelijke vader van Ricky niet Victor Van Genechten is, maar Bernard Van Genechten, de minister. Dit lekt uit. De media besteden hier veel aandacht aan.
Uiteindelijk is het Bernard Van Genechten geweest die het op een akkoordje gooide met Robeyns, om zijn biologische zoon Ricky uit de weg te ruimen. De minister moet aftreden. In de toiletten van het Justitiepaleis komt het tot een merkwaardige confrontatie tussen Brigitte en Caroline Van Genechten, de stokoude grootmoeder.
Nieuwsgierig naar meer? Volgende week volgt de eerste aflevering!
Recente bijdragen
Racisme in de muziekwereld – Wagner, Nietzsche en het nationaalsocialisme
Wagner, Nietzsche en het nationaalsocialisme Richard Wagner (1813-1883) blijft tot op de dag van vandaag een omstreden figuur in de klassieke […]
Racisme in opera – clichés vermijden en inzetten op inclusiviteit
Raciale elementen uit het opera halen Leestijd: 5 minuten. Het vermijden van raciale stereotypen in opera vraagt om een doordachte aanpak. Regisseurs […]
Geef een reactie