In al zijn vrolijke vormen, aangeboden door een bonte industrie, blijven alcoholische dranken bijzonder in trek bij de jeugd, maar ook bij de ouderen. Dat blijkt uit alcoholcontrole bij autobestuurders, waarbij in Vlaanderen toch iedere keer weer heel wat papa’s en mama’s en zelfs opa’s en oma’s betrapt worden.
Er wordt wat afgedronken in ons land. Ikzelf doe daar duchtig aan mee en ik zal dan ook geen morele preken afsteken. Heel veel mensen gebruiken alcohol in sociale omstandigheden en eventueel bij de dagelijkse warme maaltijd en komen daarmee niet in de problemen. Een alcoholist is iemand die meer drinkt dan ik, zo kan ik het samenvatten. Ik denk dat ik mijn gebruik onder controle heb.
Geestrijke dranken zijn alomtegenwoordig en worden overal aangeboden. De grens tussen normaal en verontrustend gebruik is niet gemakkelijk te trekken. Velen krijgen het gebruik onder bedwang, maar bij sommigen loopt het uit de hand, en dan kan het tot ernstige ontsporingen komen.
Alcohol is geen onschuldig product. Het doet wat met je. Net zoals benzodiazepines grijpt het in op het gaba metabolisme in de hersencel, waardoor het bijzonder goed, zij het tijdelijk, de angst wegneemt. Ook de sociale angst, die we voor elkaar hebben. Dat is de verklaring voor het succes op de dansvloer, in het uitgaansleven en op allerlei plekken waar mensen elkaar ontmoeten.
Een drankje helpt om de sociale barrières te slopen, uit je kot te komen, en contacten aan te knopen. Ook bij het eten, wat we vaak in gezelschap doen, zal een menu met passende wijnen de conversatie verlevendigen en de uitwisseling verluchten. We zijn immers altijd een beetje bang van elkaar tot er een vorm van vertrouwen kan inzetten.
Er is ook een keerzijde aan de medaille. Meer dan één eigenlijk, als dat zou kunnen. Om te beginnen het gevaar van acute alcoholvergiftiging, dat hier niet onvermeld mag blijven, al ligt onze focus op verslaving. Dat komt vaak voor bij jongeren, die het nog moeten leren, maar het kan ook bij volwassenen nog voorkomen.
Dan heb je zoveel gedronken dat het lichaam het niet meer aankan. Iedereen in ons land zal wel in staat zijn om tekens van dronkenschap te herkennen. Je gaat dubbelzien, raar praten, onzin verkopen en je kunt vallen. Je kunt jezelf ook dooddrinken als je doorzet, wat we ten stelligste afraden.
Recente bijdragen
Nieuwsbrief november 2024
November 2024 Hieronder kan u de medische nieuwsbrief van Peter van Breusegem gratis downloaden. Nieuwsbrief november – NL Téléchargez […]
1987 – Oprichting van The Foundation
Sensibilisering rond hiv en aids Midden jaren tachtig. In Vlaanderen heeft de Katholieke Kerk nog steeds de touwtjes in handen. Conservatief en […]
Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1
Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste […]
Geef een reactie