Ontslaving: de Paradox van Nesbitt

19 februari 2021

Nicotine in lage dosering is in de eerste plaats een stimulerend middel, tenminste bij het begin van het gebruik. Daarna kan het ook een ontspannende werking hebben. Dat verschijnsel wordt de Paradox van Nesbitt genoemd. Die houdt in dat het roken van sigaretten fysiologische en psychologische veranderingen induceert die met elkaar in strijd lijken te zijn.

Enerzijds profiteren rokers van een verhoogde waakzaamheid en een verminderd stressgevoel. Anderzijds ervaren zij, naarmate het nicotinegehalte in het bloed daalt, een gevoel van irritatie.

De invloed van de onthoudingsverschijnselen die toenemen tot de volgende sigaret kan worden opgestoken, verklaart dat rokers doorgaans meer dagelijkse stress hebben dan niet-rokers en zich, nadat ze gestopt zijn met roken, minder gestresseerd voelen.

De positieve invloed op het humeur en het vermogen om zowel de waakzaamheid te verhogen als een meer ontspannen gevoel te geven, verklaart onder meer waarom nicotine zo verslavend is. Bijgevolg krijgen gewoonterokers het gevoel dat ze voortdurend nicotine nodig hebben om normaal te functioneren. Er is hier sprake van een paradox: de verslaafde ziet doorgaans alleen de ultrakorte termijn: de volgende kick, die hij of zij rechtstreeks gewaarwordt, en blijft blind voor de lange termijn, waarover van alles bekend is, maar die hij of zij niet rechtstreeks voelt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a De Herengod zegt, zo vertelt een profeet: “Zelf zal ik mijn kudde behoeden en weiden, De...

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand Apostelen die morren en die mompelen. De nacht van Jezus in de boomgaard van Olijven: Een...