Spring naar de inhoud

Ontslaving: dagindeling

Ontslaving: dagindeling

Het heeft met je tijdbesteding te maken, en die kiest iedereen zelf. Het hangt er uiteindelijk toch ook van af hoe laat je opstaat. Als je lang uitslaapt, kun je wellicht niet vroeg inslapen en de hele nacht doorslapen. Als je niet werkt of naar school gaat en er is geen andere bron van vaste uren, dan kun je in de verleiding komen, zeker als je een artistieke ingestelde ziel bent, om steeds later te beginnen en te eindigen, zodat je uiteindelijk de nacht voor de dag neemt.

Allerlei stoffen die we innemen, kunnen de slaap verstoren zoals met name bij ons het meest frequent koffie in al zijn vormen, naast thee, en opwekkende sodadranken zoals ice-tea, cola en pepdrankjes. Ook in chocolade zitten stimulerende middelen. Nicotine mag niet onvermeld blijven, ook alweer in al zijn vormen nu de sigaret concurrentie krijgt van dampapparaatjes.

Alcohol stimuleert in de beginfase, maar versuft in de afbouwfase. Tussendoor tast het de kwaliteit van de slaap aan, met moeheid de volgende dag tot gevolg.

Als je gaat slapen net na een zware maaltijd kan het ook tot verstoring van de slaap komen, omdat de volle maag in de weg zit. Doseer het licht en het geluid. ’s Avonds voor het slapen gaan op een smartphone, beeldscherm of tablet kijken: het licht hiervan houdt je wakker. Kies veeleer voor zachte, geruststellende muziek.

Je moet voldoende tijd nemen tussen je activiteiten. Als je een of andere fysieke of mentale inspanning doet, zoals autorijden, vergaderen, computerwerk of sporten, moet je nadien je organisme enige tijd gunnen om tot rust te komen. Geef je zorgen over aan God als je erin gelooft, of aan de vergetelheid, indien niet.

Je moet er ook geen spookbeeld van maken. Als je een keer een nacht niet slaapt, is dat nog niet het einde van de wereld. Als je over je slaap zit te tobben, lukt het ook minder goed om in te slapen.

Slaperigheid overdag kan in zeldzame gevallen het gevolg zijn van een verstoorde ademhaling die tijdens het slapen optreedt. We spreken dan van slaapapneu. Het hoeft geen betoog dat we niet zonder ademhaling kunnen, en als de adem stokt gedurende de nacht kan dat tot een scherpe daling van het zuurstofgehalte in het bloed leiden.

Daar komen onze hersenen niet mee uit, want ze zijn van die zuurstof afhankelijk. Ook zeldzaam is narcolepsie. Dan val je de hele tijd in slaap overdag, ook tijdens de dagelijkse taken. ’s Nachts word je een paar keer even wakker.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen