Vlucht
‘De vogel’ is goed om mee te beginnen, want iedereen kan zich een vogel voorstellen. De meditatieoefening bestaat erin dat de begeleider vraagt, zich voor te stellen een vogel te zijn. Dat begint al met het sluipen uit het ei in het warme nest. Honger hebben en kakelen. Om op een gegeven dag te leren vliegen.
Dan lijkt het of de wereld oneindig wordt, na de eindigheid van het saaie nest, en de geborgenheid die er heerst. De vogel fladdert van boom naar struik en van bloem naar vrucht en dartelt rond tot het op een bepaald ogenblik allemaal bekend voorkomt, en er een verlangen ontstaat naar iets hogers, om dichter bij het licht te komen.
Dan stijgt de vogel op. Het is een mooie zomerdag en er zijn opstijgende luchten, zodat de vogel steeds hoger kan vliegen en onder zich de bomen en de struiken kan zien, die steeds kleiner worden, terwijl het landschap steeds groter wordt. Steeds hoger gaat de vlucht. Tot de vogel in een wolk terechtkomt.
In de wolk kun je niets meer zien. Het is een witte duisternis, die het zicht belet, maar die niet donker is. Terwijl de vogel steeds hoger poogt te vliegen, wordt de mist alleen maar dikker. Dat is het moment dat er twijfel optreedt, of het wel een goed plan was, en of je nog vooruitkomt, en of het niet beter is, op te geven.
De vogel die volhoudt, komt vroeg of laat een keer boven het wolkendek uit, en wat je dan te zien krijgt, kun je niet met woorden beschrijven: het felle licht, zodat je de ogen moet sluiten dat het wollige oppervlak streelt. De zuivere blauwe lucht daarboven. Dat mag even duren, maar het blijft niet aanhouden.
Snel komt het moment dat de vogel weer naar beneden moet, doorheen de wolk, die nu niets beangstigends meer heeft, nu we weten wat erboven is. Verder naar beneden waarbij aldra het vertrouwde landschap weer in het gezichtsveld opduikt. Moe maar tevreden keert de vogel terug naar zijn bomen en zijn struiken. Het is allemaal onveranderd, maar niets zal nog hetzelfde zijn, omdat de vogel de dingen nu met andere ogen ziet.
Dat is zowat in grote lijnen de meditatieoefening van de vogel.
Recente bijdragen
Nieuwsbrief januari – februari 2025
Hieronder kan u mijn nieuwsbrief lezen en downloaden. Medische Nieuwsbrief januari – februari Vous pouvez lire et télécharger ma newsletter […]
Nieuwsbrief november 2024
November 2024 Hieronder kan u de medische nieuwsbrief van Peter van Breusegem gratis downloaden. Nieuwsbrief november – NL Téléchargez […]
Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1
Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste […]
Geef een reactie