Sinds 2013 ben je alcoholconsulent. Wat houdt dat precies in?
“Ik begeleid mensen met een alcoholprobleem gedurende een lange tijd. Dat is bewust, omdat je die tijd nodig hebt om mensen goed te kunnen helpen. Zo heb ik iemand die ik vandaag voor de vijfde keer zag. Tot nu toe had ze het enorm lastig, maar door bepaalde dingen te herhalen, merkte ik vandaag dat ze zich veel beter voelde. Bovendien kan je op basis van een of twee gesprekken, niet iemand van zijn probleem afhelpen. Zo werkt het niet.
Ik begin meestal bij de kwetsuren die mensen hebben opgelopen in het leven. Zo stel ik meestal de vraag: hoe was de relatie met je ouders? Veel mensen kijken me dan verbaasd aan, maar een bepaalde kwetsuur kan wel een blijvende invloed hebben op je leven. Zodra je dat kunt aanvaarden, kun je je leven veranderen.”
Moeten je cliënten onmiddellijk stoppen met drinken, als ze bij jou in therapie gaan?
“Neen, iemand moet eerst rust vinden en vanuit die energie zal hij of zij automatisch stoppen met drinken. Ik streef er natuurlijk naar om naar 0 te gaan, maar het is niet mijn eerste focus. Vroeger was het meestal wel de voorwaarde dat cliënten eerst moesten stoppen. Jammer genoeg hervallen ze dan na een tijdje. Vaak stoppen mensen op wilskracht, wat op zich niet slecht is natuurlijk, maar het is heel moeilijk om dat vol te houden. Ik wil dat iemand de vrijheid van een nuchter leven ervaren, zoals ik dat ervaar. Voor mij was stoppen met drinken een keuze, geen gevecht. Zo ben ik anderhalf jaar geleden getrouwd, omdat het een bewuste keuze was om de rest van mijn leven met dezelfde vrouw door te brengen.”
Wat voor soort mensen komen zoal bij je terecht?
“Mensen zoals jij en ik. Mijn cliënten zijn meestal wel hooggevoelige en hoogopgeleide mensen. Bijna de helft van hen zijn zelfstandigen, CEO’s, dokters, advocaten en noem maar op. Mensen die bij mij komen, moeten ook gemotiveerd zijn, omdat ze vrij veel opdrachten krijgen. Bovendien moeten ze, voor ze effectief aan de slag kunnen, mij een mail sturen, een vragenlijst invullen en dan dienen ze zich te engageren voor zes maanden of een jaar. Vroeger werkte ik met mensen van afspraak tot afspraak. Nu vraag ik meer een commitment. Mijn cliënten weten waar ze aan beginnen en ze zijn dan ook erg gemotiveerd. Daarnaast probeer ik er voor zoveel mogelijk mensen te zijn en bied ik ook online trajecten aan. En ik schrijf boeken. Zo is er voor ieder wat wils. Ook een plaatselijke AA-groep in combinatie met coaching bij mij kan een oplossing zijn voor mensen die niet tot hier raken.”
Heb je tips voor mensen die zich zorgen maken over hun drinkgedrag?
“Maak plezier. Ik heb zelf altijd veel plezier gehad in het proces van zelfontwikkeling. Ook al moest ik daarvoor bepaalde angsten overwinnen. Plezier is een beetje de rode draad in mijn leven. Ik merk dat als cliënten stoppen met drinken, alles als lastig ervaren. Wie geen plezier vindt in een nuchter leven, zal het moeilijk hebben om nuchter te blijven. Mensen moeten ook perspectief hebben. Kijk maar naar de coronacrisis: ik zeg al een jaar dat er een tsunami van psychische problemen zal komen. Eerst geloofde niemand mij, maar nu worden langzamerhand de gevolgen zichtbaar. Zo ken ik enkele ex-verslaafden die nu terug beginnen drinken zijn. Voor heel wat mensen is alcohol namelijk een uitweg uit de eenzaamheid. Natuurlijk zijn er tools zoals Zoom enz., maar dat contact is toch anders. Tot slot zijn we nog te veel bezig met materiaal welzijn in plaats van met ons emotionele welzijn. Cliënten vragen mij dikwijls: “Wat moet ik doen?” Ik vraag hen dan: “Wat heb jij nodig om tevreden te zijn?” Dat is een heel ander uitgangspunt.”
Kan je ten slotte nog iets kwijt over je laatste boek ‘Succesvol minderen of stoppen met alcohol’?
“Afhankelijkheid van alcohol begint al snel. Het is een fabeltje dat je iedere dag laveloos moet zijn om van een verslaving te spreken. In ‘Succesvol minderen of stoppen met alcohol’ laat ik je op een andere manier naar alcohol kijken. Ik doe je nadenken over je drinkgedrag, doorprik diverse mythes over alcohol en help je om minder of niet meer te drinken. Via eenvoudige oefeningen word je je bewust van de patronen die aan de basis liggen van problematisch drankgebruik. Stoppen met drinken gaat verder dan alcohol opgeven, de volgende stap is nuchter blijven. Ook hier besteed ik uitgebreid aandacht aan vanuit mijn eigen ervaringen. De getuigenissen in het boek zijn ongetwijfeld voor velen herkenbaar. Kies voor een beter leven door bewuster met alcohol om te gaan!”
Meer informatie over Michael Niclaus, zijn praktijk en zijn boeken: https://www.debestebeslissing.be/
Recente bijdragen
Nieuwsbrief januari – februari 2025
Hieronder kan u mijn nieuwsbrief lezen en downloaden. Medische Nieuwsbrief januari – februari Vous pouvez lire et télécharger ma newsletter […]
Nieuwsbrief november 2024
November 2024 Hieronder kan u de medische nieuwsbrief van Peter van Breusegem gratis downloaden. Nieuwsbrief november – NL Téléchargez […]
Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1
Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste […]
Geef een reactie