Zin en onzin

Persoonlijke inzet

De vraag naar de zin van het leven kan niet opgelost worden in het individuele vlak. Je kunt niet iemand overtuigen het wel te zien, die het niet ziet liggen. Ieder voor zich zijn we overgeleverd aan de zinloosheid van ons menselijke bestaan. Het ligt eraan welke zin je er zelf wilt aan geven, of waar je die gaat zoeken, maar voor mij is die te vinden in de ander(en.)
Gelukkig zijn we niet alleen, want we bevinden ons in een samenleving, en we hebben hoe dan ook contact met elkaar. We moeten met elkaar omgaan. Dat kan op allerlei slechte en maar een goede manier, namelijk op grond van respect en erkennnig van het bestaansrecht van de ander. Persoonlijk geef ik daar graag een evangelisch tintje aan, want vraagt Jezus van ons niet alleen vergevensgezindheid, maar ook duidelijkheid, en het innemen van ethische principes?
Ik kan aannemen dat er veel lezers zijn die dat Evangelie niet nodig hebben om een ethisch standpunt in te nemen. Ook voor hen geld dat ons leven zin krijgt naarmate we er in slagen beter mee te spelen, in de dagelijkse wisselwerking tussen zovele ontelbare individuen, die samen de maatschappij uitmaken. Iedereen heeft daarin zijn rol te vervullen.
De wereld is een schouwtoneel. Het is een theater waar zich voortdurende dramatische en komische verwikkelingen afspelen. Je kunt daar op allerlei manieren naar kijken. Je kunt proberen mee te doen met de dagelijkse ratrace en er proberen er je voordeel mee te doen, of je kunt met groeiende afschuw aan de zijlijn staan toekijken, hoe onrechtvaardigheid heerst en brutaliteit overwint.
In beide gevallen is een zekere vorm van cynisme niet verafliggend. De uitdaging is nu niet om daar niet in te vervallen. Mijn leven heeft zin naarmate ik kan proberen rondom mij in mijn naaste omgeving een sfeer van begrip en mededogen te scheppen. Zowel in mijn werk als in de familiale sfeer probeer ik in iedereen het goede te zien, dat tot ontwikkeling kan komen, en het kwade niet te oordelen maar te duiden, en zo nodig te vergeven.
De zin van het leven berust op de geestdrift waarmee jij je in de maalstroom van menselijke gevoelens stort. De overgave is maar werkzaam als ze volledig is. De zin van het leven is te vinden in de liefde voor de ander die ons aanraakt.

 

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

1 februari 2019

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?