Schokkende beelden

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

4 maart 2018

Zie elders

Ik heb zonet een paar schokkende beelden uit Guinée op mijn Facebook en Twitter gedeeld. Wie wil, en die een FB of TW account heeft, kan gaan kijken, maar ik ga ze niet op hier op mijn website zetten, waar ze toch langer meegaan. Aangenaam om te bekijken, zijn ze niet. Er is in dat Afrikaanse land een smeulende situatie van geweld en onderdrukking ontstaan, die elk moment kan ontploffen.

Of ik wel het recht heb deze beelden te publiceren is twijfelachtig. Ik kan ze wel delen in privéomstandigheden, in de mate dat Facebook en Twitter toch privé zijn, in die zin dat ik het alleen deel met vrienden. Als het op mijn website zou staan, die publiek toegankelijk is, wordt het weer een andere verantwoordelijkheid. De foto’s zijn anoniem.

We weten niet wie ze gemaakt heeft, wanneer, noch waar, behalve dat het in Guinée was, tijdens Februari. We horen de media niet over deze gewelddaden, pijnigingen en dodelijke slachtoffers. We beseffen niet meer hoe goed we het in onze rijke landen hebben, in vergelijking met dat Afrikaanse land waar het armoede en corruptie troef is.

Ik verzorg in mijn praktijk veel Guineese patiënten en ik ken die populatie door en door. Ik kan uitstekend met hen overweg en ik dank hen elke dag voor hun vertrouwen. Ik mag echt hopen dat hun land de weg naar democratie en maatschappelijke vrede vindt, zoals wij dat kennen. Dat zal niet voor morgenochtend zijn.

Het is niet overal hetzelfde. Dan maakt Senegal een heel andere indruk, samen met Gambia daar helemaal links op de Westelijke bult van Afrika. Het grenst aan Guinée, en het is er helemaal anders. We moeten niet al die landen over dezelfde kam scheren. We gaan dat dit jaar eens goed ter plaatse onderzoeken.

Ik heb na rijp beraad de beelden gedeeld omdat ik ze maar al te gortig vind, en omdat ze getuigen van een situatie die ik alleen maar als wraakroepend kan omschrijven. Er is in dat land nog zo veel meer te doen dat wel hoopgevend is, maar als de staatsmacht de bevolking begint aan te vallen, mogen we ook niet werkeloos toekijken en doen alsof onze neus bloedt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen Het wentelt om zijn as met doorsnijdende wieken, En draait. Het wervelt en het snijdt, zij...

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose Voel je stroperig bloed in al je aders kloppen? Heb je verhoogd gehalte van...

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen O prachtig Land van Vlamingen en Walen! Wat is uw lach zo oorverdovend uitgegalmd. Een zwarte...