Scheurkalender

30 januari 2018

Ten Geleide van de scheurkalender

Voor elke dag een sonnet van Pasquino, het hele jaar door.

Pasquino geblinddoekt, het is een gepast symbool voor de scheurkalender die van te voren vastligt, en elke dag een sonnet brengt, dat soms wonderwel past en andere dagen vreemd in de oren klinkt, vergeleken met de stemming die heerst op het moment.

Het is niet de eerste keer dat ik een ten geleide schrijf voor de scheurkalender. Hopelijk wel de laatste. Het is een onderneming die me al jaren bezighoudt. De meest recente inleiding dateert van 1 maart 2012. Laten we citeren, mits een paar aanpassingen:
Het jaar is rond, en er staat nu voor elke dag een gedicht het hele jaar rond in de Pasquino scheurkalender. Het heeft een kwarteeuw gekost om zo ver te geraken, maar hier is hij nu dan de scheurkalender. Definitief zal hij tot mijn laatste snik nooit zijn, omdat ik er altijd maar blijf aan prutsen.

Er is in de loop van de jaren veel aan gevijld en geschaafd. De meeste sonnetten zijn herhaaldelijk gecorrigeerd of herschreven. Oorspronkelijk stonden er hier en daar nog gedichten tussen van Marforio, het andere sprekende standbeeld, alias Chris Coolsma, met bijzondere dank voor zijn bijdrage, maar nu zijn die weggehaald.

Ze zullen in de commentaren aan bod komen, maar in principe zijn nu alle sonnetten in de genummerde kalenderreeks van de hand van Pasquino, tenzij ik ergens iets over het hoofd heb gezien.

Er komt ook nog een dertiende maand met de verworpen gedichten, die het niet gehaald hebben.
Het gaat om een project dat in voortdurende evolutie verkeert. Elke maand heeft een thema, al wordt dat nooit al te dwingend.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ongestelde vragen

Ongestelde vragen

Ongestelde vragen Wat is dat toch voor een afgrijselijk schroeien? Wat is dat toch voor een verterende gloed, Die daar...

Inlegsonnetje

Inlegsonnetje

Inlegsonnetje Los uit de pols een nummer, maar krijg geen gehoor. In mij is iets, dat alsmaar door wil blijven bellen....

Jeugdherinnering

Jeugdherinnering

Jeugdherinnering Mijn raam gaf uit op de Sint-Nicolaas kerktoren, Oorspronkelijk omringd door tombe, graf en zerk,...