Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Verschillende bekende intellectuelen hebben in de loop der eeuwen de identiteit van Pasquino aangenomen, omdat ze niet in eigen naam wilden spreken en het gevaar liepen om gestraft te worden voor hun uitlatingen. Ook ik bevestig mijn sonnet of gedicht aan de voet van Pasquino. Het sonnet is namelijk de geliefkoosde dichtvorm van Pasquino en van mij. Mijn ambitie is dan ook om een Pasquino van deze tijd te zijn.

In de boekenwinkel

Wat treft u hier aan?

Alle lezers, nieuwsgierigen van geest en belangstellenden heet ik welkom op deze website die een blik biedt op de wereld van Pasquino en ondergetekende Dirk van Babylon en in het verlengde ligt van de oude website. Die laatste behoudt ondertussen zijn archieffunctie, maar mettertijd zal de inhoud daarvan in de nieuwe website opgaan. De toegang blijft echter verzekerd.

Onze website omvat verschillende uiteenlopende categorieën die u spelenderwijs kunt ontdekken.

Wie graag op de hoogte wil gehouden worden van de laatste wijzigingen op de website kan zich abonneren op een maandelijkse nieuwsbrief en op het sonnet van de dag.

Ik zou zeggen: kom het ontdekken en kom vooral elke dag terug. Iedereen is welkom, zonder onderscheid, in een sfeer waar u volledig zichzelf kunt zijn.

Natuurlijk horen wij ook graag wat u van onze website vindt. Daarom nodig ik u uit om te schrijven, bellen, mailen of faxen. Alles mag 😊

Dan rest mij alleen nog de taak u veel leesplezier te wensen!

Een groot aantal gedichten spiegelen zich aan Pasquino, de nom de plume van een groot aantal min of meer anonieme auteurs, die in Rome door de eeuwen heen de macht en de gebruiken op de korrel namen. Hij is een hekeldichter, die zich soms in gesprek met een ander sprekend standbeeld, Marforio, spottend uitlaat over de toestanden van de dag.
De neerslag van deze berijmde overwegingen zijn de sonnetten, de versvorm die Pasquino in het verleden altijd verkoos.

De Sonnetten werden in 2011 voorgelezen door Dina Sonck en als CD gepubliceerd onder de titel ‘Breekbaar licht’. Ze zijn hier te beluisteren.

Wat proza betreft, wil ik graag mijn roman ‘Miguel Molinos De laatste ketter’ in de kijker zetten, die u voor een prikje op de kop kunt tikken. Het boek vertelt het verhaal van iemand die geloofde dat de volledige zelfovergave voldoende was om een toestand van inwendige harmonie te bereiken.

Naast de sonnetten en proza vindt u op onze oude website massa’s content waaronder essays en andere teksten die u gratis en voor niets mag lezen. Dit alles wordt u gepresenteerd zonder publiciteit of sponsoring, onafhankelijk en autonoom.

In de rubriek ‘Gesprekken’ vindt u interviews die journaliste Karolien Selhorst had met ondergetekende. Deze gesprekken gaan over een actueel thema. Voelt u zich ook aangesproken door het onderwerp in kwestie, reageer dan onderaan het interview. Wij kijken alvast uit naar uw reactie!

Sonnet van de dag

Foeterwaals

Voorgelezen door Dina Sonck

Breng mij het boek met van de pot gerukte woorden,
En een pot zwavelzuursulfaat versterkt met vitriool,
De medische Larousse en een puberschool,
En een deskundige in sluipkaraktermoorden;
 
Een emmer verse gal nog schuimend aan de boorden,
Een valse loftrompet, ontstemde altviool,
Pianosaboteurs! Geladen schrikpistool!
Wat is er tegen mistsirene van het Noorden?
 
Jij gaat daar weer eens fel te keer en uit je bol.
Waar ga jij al die gram per kilo steeds weer halen?
Hoe slaag je daar weer in en hoe hou je het vol?
 
Hoe kunnen wij jou in gelijke munt betalen?
Hoe roken we je uit zijn watergeuzenhol?
Wie gaat je in je paaldorp door de mangel malen?

Oorspronkelijk verschenen op 8 maart 2020 @ 04:00

Verrassingsbericht

De laatste berichten op De voet van Pasquino

“Succes is relatief. Mij gaat het niet om hoge oplagen of inkomsten binnen te halen. Waar ik het voor doe, is voor het krijgen van feedback. Het mooiste wat me kan overkomen, is dat iemand me komt zeggen: “ik heb er iets aan gehad, bedankt.”

Uit het archief – oude Pasquino’s

SPROKKELMAAND
ESSAYS
VI TO
ONTSLAVING
ALSEM
MOLINOS