Meditatie en roesmiddelen: samen

27 juli 2020

Ander

We kunnen ons alleen maar verwerkelijken in de ontmoeting en de wisselwerking met de andere. Zelfontplooiing is immers geen eenzame onderneming, maar het is nu net de uitdaging aangaan om de andere tegemoet treden, met aanvaarding van zijn anders-zijn. Dat gaat niet zonder zelfaanvaarding. Dat is juist wat ons in staat stelt, met ons eigen anders zijn om te gaan, en het andere in onszelf te aanvaarden.

Dat is wat ons tot mens maakt: in verhouding tot andere mensen staan. Dat we voor elkaar iets kunnen betekenen, elkaar de hand reiken, en elkaar over moeilijke momenten van ons bestaan heen helpen. De aanvaarding van de andere en van onszelf is zo cruciaal, omdat je anders niet tot een echte communicatie kunt komen. Het gaat er niet om een beetje komedie te spelen, maar te tonen wie we werkelijk zijn.

Daarvoor moeten we met onszelf samenvallen, en oorzaken van dubbele communicatie uit de weg ruimen. Veel misverstanden berusten op dubbelzinnige boodschappen. We bedoelen A, maar we zeggen B, omdat er allerlei complexen en remmingen in de weg staan. Die obstakels komen van angst-, schuld- of schaamtegevoelens, of de pijn vanwege kwetsende ervaringen in het verleden. Noem maar op.

Vroeg of laat worden de wonden littekens en kun je er weer tegen. Vergeef het verleden, en plan de toekomst. Het lukt maar als je vertrouwen kunt hebben. Je hebt een stuk basisvertrouwen nodig, om uit jezelf te kunnen treden naar de ander toe. Vertrouwen in jezelf, zowel als in de ander. Het ene zal het andere altijd weerspiegelen. Als je met andere woorden geen vertrouwen in jezelf hebt, is het heel moeilijk om wel vertrouwen in de ander te stellen. En omgekeerd.

Voor een stuk is dat een groeiproces, en waar nodig een helingsproces. Dat gaat gelijk op en beide, zowel groei als heling, zijn nodig om uit de afgrond van de eenzaamheid te klimmen. Daartoe te komen, is op zich al een daad van zingeving. Meer kun je niet doen, als je een keer zover bent, dat je jezelf ook een stukje kunt wegschenken.

Voor alles wat je dan geeft, krijg je tien keer meer terug. Zo werkt de liefde, en tot nader order is dat nog altijd bron nummer een van alle zingeving.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...

Vakantiefoto

Vakantiefoto

Vakantiefoto  Wanneer mag ik nogmaals dat eindeloze rijden? Naar het vernauwend punt aan einde van de laan, Dat met je...