Meditatie en roesmiddelen: begeleid

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

3 augustus 2020

Inkeren

Onze meditatiemethode vertrekt bij de fysiologie van het menselijke lichaam, die bij meditatieve processen een zo belangrijke rol speelt. De methode van Jacobson berust op het oplossen van spierspanning. Nadat die aangeleerd is, of als de deelnemers die al kennen, kunnen we nieuwe wegen inslaan. We gaan het telkens iets anders inkleden, zodat het boeiend blijft.

Ik heb een aantal keren het genoegen gehad een meditatie in te leiden, en naarmate ik in de rol groei, merk ik dat er nog heel wat ideeën opborrelen, wat betreft de inkleding, de omkadering en de keuze van thema’s. Het is steeds de bedoeling, zo weinig mogelijk directief te werk te gaan, zodat iedereen zijn eigen weg kan vinden, zonder dat er een bepaalde filosofie of geloofsovertuiging opgedrongen wordt.

Daarom gebruik ik graag thema’s waar geen of weinig culturele geur aan kleeft, tenzij je in een homogeen milieu vertoeft, waar iedereen dezelfde referentiepunten deelt. Iedereen kan zich voorstellen een vogel of een vis te zijn, een bergbeklimmer of een pelgrim, of een ander dier. De eerste drie zijn vrij van confessionele connotaties. Met de vierde wordt dat moeilijker. Als je praat met andere pelgrims op dezelfde beeweg valt dit bezwaar weg.

Er zijn zeker nog andere meditatiethema’s denkbaar. Ik werk nog aan de vlinder. Het gaat telkens om een (in-)geleide meditatie aan de hand van een verhaal. Daarom keer ik terug naar de waardenvrije onderwerpen. Het gaat telkens om een reis naar het licht. Dat is wat ze allemaal gemeen hebben.

Jacobson is trouwens ook een reis, maar dan door het lichaam. In tegenstelling tot andere niet naar het licht, maar naar de duisternis van het innerlijke zelf, met gesloten ogen in een rustige en donkere kamer. Het is een ervaring op zich, en de kennismaking met deze methode was voor mij maatgevend in mijn ontwikkeling.

Edmund Jacobson (1888-1983) streefde bewust naar een waardenvrije methode waar iedereen mee uit de voeten kan, ongeacht de geloofsovertuiging. Iedereen heeft een lichaam met spieren en dat is hetzelfde over alle grenzen heen, ongeacht taal, confessie, huidskleur of geaardheid. De methode staat open voor iedereen, en niemand hoeft zich uitgesloten te voelen, wellicht met uitzondering van spierziektepatiënten. Er is in elke redenering wel een gaatje te vinden, maar alle gekheid op een stokje, het is de beste methode om mee te beginnen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Beste Wendy

Beste Wendy

Beste Wendy Hier zie je in zwart/wit hoe Filip staat te staren, En naast hem flink staat Astrid met een witte strik....

Een vroege feester

Een vroege feester

Een vroege feester Wordt wakker uit uw slaap van sluimerende wanen! Gij thuisverzorgde psychiatrische patiënt. Hoezeer...

Het lelijke eendje

Het lelijke eendje

Het Lelijke Eendje Het straatbeeld vol van plechtige communicanten Beurt hem niet op, want Prins Laurent is...