Kinderbijslag

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

8 januari 2020

Het groeipakket moet je nu zeggen, sinds 1 januari, tegen wat vroeger de kinderbijslag was. Ik heb heel veel bezwaren zien passeren tegen de laakbare uitspraak van onze kersverse maar alreeds beschadigde minister-president Jan Jambon. Hij beweerde namelijk weet te hebben van erkende asielgezinnen die van de achterstallige kinderbijslag een huis konden kopen, en hij was daar verontwaardigd over.

Dit schiep heel wat opschudding alom te lande, van mensen die dit wansmakelijk vonden, maar naar mijn gevoel gaat het meestal aan de kern van de zaak voorbij, en dat is de volgende. Elk kind dat in ons land leeft, kan onvoorwaardelijk aanspraak maken op dit geld dat aan de ouders wordt uitgekeerd. Om kinderbijslag te ‘trekken’ moet je om te beginnen dus kinderen hebben.
De uitkering is bedoeld om het opvoeden van kinderen gemakkelijker te maken en het financieel nadeel in vergelijking met mensen die geen kinderen hebben, weg te werken. Iedereen is het erover eens dat de bijdrage van staatswege eigenlijk te klein is om in de buurt te komen. Hoe dan ook hebben kinderen van een asielgezin op een zeker moment recht op dat geld. Daar moeten ze soms lang op wachten, omdat de overheid traag over de brug komt.

Om aan een hoog bedrag aan achterstallige kinderbijslag te komen moet je al veel kinderen hebben en moet het al heel lang duren voordat de staat heeft berekend op hoeveel je recht hebt, en de verschuldigde som stort. Het zou al veel oplossen als dat sneller kon gaan. Zo moeilijk kan dat niet zijn. Al die tijd hebben die ouders dezelfde kosten als andere ouders, en hebben de kinderen een onvervreemdbaar recht op hun groeipakket.Maar stel nu, dat er ouders zijn die opeens een grote som uitgekeerd krijgen, waar ze al die tijd recht op hadden, en ze zouden de beslissing nemen om dit kapitaal in te zetten om een huis te kopen, denkt u dan niet dat dit uiteindelijk de kinderen ten goede zal komen? Die moeten toch wonen? Ze groeien op in onze onvolprezen samenleving waarin ze moeten leren dat alle Belgen en diegenen die hier legaal verblijven dezelfde rechten hebben, tenzij uitdrukkelijk anders vermeld in een wet.
Om daar dan als baas van de regering schamper over te doen, wel dan trek je uiteindelijk niet alleen onze rechtstaat in twijfel, maar bedreig je ook het welzijn van de kinderen in kwestie.

Lees ook deze lezersbrief aan Jan Jambon verschenen in De Morgen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen

Van maalmes tot messenmolen Het wentelt om zijn as met doorsnijdende wieken, En draait. Het wervelt en het snijdt, zij...

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose

De vette geur van een trombose Voel je stroperig bloed in al je aders kloppen? Heb je verhoogd gehalte van...

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen

Een Halen, Twee Betalen O prachtig Land van Vlamingen en Walen! Wat is uw lach zo oorverdovend uitgegalmd. Een zwarte...