Spring naar de inhoud

Ontslaving: vrouwen en mannen

Ontslaving: vrouwen en mannen

Het is zowat dezelfde categorie personen die in de valstrik trapt van de alcohol of van de benzodiazepines. Angstige mensen die vaak worstelen met schuldcomplexen of emotionele tegenslagen, die in een wroeging- of wrokcyclus zitten, in een soort van tunnelzicht, dat de gevoelige ziel een beetje afschermt met een behaaglijk deken van kunstmatige onverschilligheid.

Je kunt daar een verschil tussen mannen en vrouwen zien, al is het een beetje karikaturaal dat alcohol de mannelijke drug is en pillen meer voor de vrouwen. Alcohol is niet langer louter een mannenzaak. Vroeger was dat wel zo. Aan het begin van de 20ste eeuw dronken mannen nog 2 keer zoveel alcohol als vrouwen, maar die kloof is bijna gedicht.

De huidige generatie jonge vrouwen drinkt bijna evenveel als de mannen. Die grotere alcoholconsumptie bij vrouwen heeft ook nefaste gevolgen voor hun gezondheid. Daarom zijn meer inspanningen nodig om de impact van alcohol op de gezondheid van jonge vrouwen te beperken.

Een standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol. Bij mannen leidt inname tot 0,2‰ alcohol in het bloed, bij vrouwen tot 0,3‰. Dit komt omdat vrouwen gemiddeld minder wegen, minder spierweefsel en minder lichaamsvocht hebben. Bovendien zijn er verschillen op gebied van stofwisseling. Eenzelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij een vrouw dus over veel kleiner volume, waardoor de concentratie, logisch genoeg, hoger is.

Vrouwen hebben op de koop toe een kleinere lever, waardoor de alcoholafbraak trager gaat dan bij mannen. Daarom zijn ze louter op fysiologische gronden kwetsbaarder dan mannen voor de negatieve effecten van alcohol. Dat heeft met geen enkel waardeoordeel te maken. Het is voldoende aangetoond dat vrouwen sneller leververvetting en vervolgens cirrose vertonen door overdreven drinken.

Ook de hersenbeschadiging zou sneller kunnen optreden. Verder lopen vrouwen in vergelijking met mannen nog andere risico’s zoals: verhoogde kans op borstkanker, ontregeling van de menstruele cyclus, hogere kans op miskraam en het Foetaal Alcoholsyndroom bij hun kinderen, als ze drinken tijdens de zwangerschap.

Vooral het stigma van het drinken is bij vrouwen heel anders dan bij mannen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent […]