Spring naar de inhoud

Ontslaving: nicotine

Ontslaving: nicotine

Nicotineverslaving is ook weer een boek apart waard, maar ik kan er hier niet te diep op in gaan. Veel van wat we over verslaving in het algemeen gezegd hebben, is ook op tabak van toepassing. Het is ook alweer een markt waar veel geld in omgaat, met een georganiseerde industrie die duchtig publiciteit maakt waar dat nog mag, en die haar producten vakbekwaam in de markt zet. De overheid doet vrolijk mee door hoge lasten en accijnzen te heffen die de schatkist spijzen.

Hier grijpt de overheid rechtstreeks in op de prijs, door haar lasten, en het is aangetoond dat een hogere prijs leidt tot meer stoppen van het rookgedrag. Dus er zit wel een goede redenering achter. De nadelen van roken en andere vormen van nicotineafhankelijkheid zal ik hier niet opsommen. Ze zijn genoegzaam bekend.

Het is een gewoonte waar je vanaf moet komen, aan de hand van een motivatieproces dat je op elk ogenblik op kunt starten. Je gaat erover nadenken, en je merkt natuurlijk gauw toch al een paar nadelen. Er is een nadelige invloed op je levensverwachting. Het kost een hoop geld. Het is niet hygiënisch etc.

Roken is wellicht de verslaving waarvoor de specifieke hulpverlening het beste georganiseerd is. Er is heel wat voorhanden op het internet, bij de apotheker en bij de huisarts. Het is een echte grabbelton. Surf naar www.tabakstop.be. Er zijn ‘tabakologen’ beschikbaar die je helpen van je verslaving af te komen. Er zijn allerlei hulpmiddelen en er is ook medicatie.

Omdat de ruimte in dit boek zo schaars is en omdat ik ook niet de grootste deskundige ben in nicotine-ontwenning ga ik daar niet verder op in. Wat we als huisarts wel vaak zien, is rokerslong, bekend onder de officiële afkorting COPD, van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Chronisch betekent langdurig en obstructie is wat er in de luchtwegen optreedt als je rookt: vernauwing van die fijne buisjes in je longen waar lucht doorheen moet bij elke ademhaling.

De prevalentie van COPD in Nederland is 20 op de 1000 inwoners, wat neerkomt op 320.000 COPD-patiënten. Jaarlijks sterven er ongeveer 6000 mensen aan COPD, dit is zo’n 4% van het totaal aantal sterfgevallen bij onze noorderburen. Dat is in België niet veel anders, zo lezen we op de website van een ziekenfonds. Op dit ogenblijk zijn er minstens 700.000 mensen met COPD in België. Daarvan hebben 150.000 een ernstige vorm.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente bijdragen

Aidspatiënten van Dr. Peter van Breusegem – deel 1

Het verhaal van Hubert en zijn vrouw. In de jaren tachtig, middenin de aidsepidemie, begint Dr. Peter van Breusegem als jonge huisarts in zijn eerste praktijk. Een beetje onvoorbereid vangt hij de eerste aidspatiënten op. Ondanks het feit dat hij nog niet zo veel ervaring heeft, doet Peter zijn best hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook op psychologisch vlak.

Kankerpreventie

Kanker voorkomen Wat kunt u zelf doen? Wat kan uw huisarts doen? Wat kan de specialist voor u doen? Primair en secundair Primaire preventie betekent iets doen nog voordat de ziekte ontstaat. Secundaire preventie is […]

Portret van een gewezen politicus

Portret van een gewezen politicus Normaal mag je nooit met iemand zijn of haar familienaam spotten, maar voor een keer overtreden we het taboe. Sorry Patrick. De kronkel, of hoe hij mag heten, Heeft nu […]