Spring naar de inhoud

Maandarchief januari 2024

Overzicht van artikels binnen deze categorie

1984 – de reactie van Vlaanderen zette me aan het denken

Middenin de aidsepidemie ging dr. Peter van Breusegem als arts aan de slag in zijn allereerste praktijk. Hij sprak met de eerste aidspatiƫnten en hun verhalen riepen een gevoel van solidariteit op. Niet veel later besloot hij om een reeks initiatieven op poten te zetten om de maatschappij te gaan sensibiliseren in verband met het hiv-virus. Hoe pakte Peter dit aan? Wat was de drijfveer hierachter? In dit artikel vertelt hij er meer over.

1983 – De identificatie van het hiv-virus

Wetenschappers identificeren het hiv-virus In 1983 kwam het virus van de mysterieuze ziekte, die sinds het begin van de jaren tachtig de wetenschap had getart, aan het licht. Het Human Immunodeficiency Virus – kortweg hiv […]

1981 – Twee wetenschappelijke artikels die mijn aandacht trokken

De nieuwe ‘homoziekte’? – Op 10 december 1981 publiceerde het New England Journal of Medicine – een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften – drie historische onderzoeksartikelen en een redactionele bespreking over een nieuw ziektebeeld dat in Amerika was opgedoken. De publicaties probeerden een beeld van de fatale immuundeficiĆ«ntie, die slechts een half jaar eerder was vastgesteld, beter te schetsen.