Het natuurreservaat van Bandia

Zonder wroeging

Het ligt op goed een half uur rijden van ons huis in Somone, hij Saly Portudal in Senegal, een gemakkelijke rit over asfalt. Het reservaat zelf kun je gemakkelijk in een jeep bezoeken die je ter plaatse huurt maar je kunt ook met je eigen auto naar binnen als het maar een terreinwagen is. Je moet dan wel een gids meenemen, maar de prijzen zijn naar mijn aanvoelen schappelijk.
Wij waren met drie en betaalden 127 €. Voor die prijs hadden we een chauffeur, een gids, en een open maar overdekte auto met banken die plaats bieden voor wel acht mensen, voor ons alleen. Het gebied bestaat uit droog bos en steppe. Voornamelijk de vele baobabs trekken de aandacht met hun buikige vormen, naast acacia’s waarvan de giraffen eten. Dat zijn de mooiste dieren volgens mijn dochter en die kan het weten.
Met haar was ik er begin januari, maar toen kreeg ik veel minder te zien dan deze keer. We hebben onze ogen de kost gegeven aan de antilopen, waaronder de met uitsterven bedreigde Derby eland die eigenlijk geen eland is maar de grootste antiloop die nog op aarde rondloopt, en die hier zijn laatste toevlucht vindt. Zonder dit soort reservaten was de soort wellicht al lang verdwenen.
Het geeft een dubbel gevoel dat we hier de natuur gaan bezoeken aan boord van een dieselvoertuig om naar dieren te gaan kijken die min of meer zoals in het wild leven. Ze worden in de gaten gehouden natuurlijk en bijgevoederd, zoals we ter plaatse hebben kunnen vaststellen. Er dient een constante aanvoer van water te zijn, dat grotendeels opgepompt wordt uit de aardlagen. Helemaal onafhankelijk van menselijk toedoen is het dus allemaal niet. Dat kan wellicht ook niet meer.
Hoe dan ook is het een zeer diervriendelijk park. Er zijn geen carnivoren behalve een paar hyena’s maar die zijn opgesloten omdat ze anders een slachting zouden aanrichten. Geen leeuwen of luipaarden dus. Er is dan ook geen gevaar mee gemoeid en het is een uitstap die het hele gezin kan bekoren, van kind tot grijsaard.
Het is wel aangeraden de armen in te wrijven met een hoge beschermingsfactor, want de zon is zeker in de late ochtend zoals in ons geval onverbiddelijk. Dan was het deze keer nog tamelijk bewolkt en scheen de zon niet eens op volle kracht. Al dat licht maakt het natuurlijk bijzonder mooi.

Brutale aap

De pindarover

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

30 mei 2019

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *