Capita selecta vanaf 01/04/2015

4. mrt, 2016

Nu er geen gezagsverhouding meer bestaat, kunnen we net zo goed jijjouwen.

Ik ben heel blij met je appreciatie omtrent de stage.

Je hebt veel talent meegekregen en een rijke culturele bagage. Ik denk dat we van jou meer mogen verwachten dan van de middelmaat. Je zult op je weg waarschijnlijk tegenkanting en afgunst ontmoeten, maar je moet altijd doorzetten, en steeds het voornaamste voor ogen houden: dat ons medisch handelen in dienst van de patiënt en zijn of haar keuzen moet staan.

We staan in een asymmetrische verhouding met de zorgvrager waarbij kennis en macht aan de zijde van de hulpverlener staan, terwijl de zorgvrager zich in een afhankelijke situatie bevindt. We moeten dat corrigeren door extra aandacht eraan te besteden. We moeten er ons van bewust zijn dat we over een grote macht beschikken, en we moeten die macht op een verantwoordelijke manier gebruiken, niet ten dienste van onszelf, maar van de andere die ons iets vraagt op grond van onze competentie.

Dat is zowat de kernboodschap die ik graag wil overbrengen en nalaten aan mensen zoals jij die in de toekomst aan genezen gaan doen. Ik ben zeker dat we voldoende waarden gemeenschappelijk hebben, zodat dit alles voor jou misschien bekend terrein is, maar ik maak soms graag eens statement.

Veel succes in Ghb, dat adderkluwen van nijd en afgunst en tempel van de hypocrisie. Ik ben benieuwd naar je avonturen daar. Ik hoop dat je het heilig vuur mag bewaren en doorgeven.

 

4. mrt, 2016

Ik zat de afgelopen dagen een paar keer aan jullie te denken, en zie daar is je mail. Zo gaat dat vaak.

Uit je bericht kan ik niet opmaken hoe het met jou gaat. Ik ben evenwel benieuwd naar hoe jij het stelt, dus misschien kun je daar toch een woordje over kwijt.

Met ons gaat alles naar wens. We hebben net een prachtige vakantie gehad die we thuis doorbrachten in het nieuwe huis.

We hebben een paar plaatsen in onze eigen provincie bezocht en we hebben nog dozen uitgepakt van onze verhuis van vorig jaar.

Hoe is het met de gezinsuitbreiding gesteld?

4. mrt, 2016

Bij kinderen zie je sequentiële virale verkoudheden wel vaak optreden, en dat typisch de eerste maanden tot een jaar na het begin van het bezoek aan kribbe of school, waar ze in aanraking komen met veel andere kinderen. Daar verspreiden virussen zich als een lopend vuurtje ook al omdat je op die leeftijd nog maar weinig immunologisch geheugen hebt. Dat bouw je op met de leeftijd en naarmate we ouder worden, slinkt de kans dat we nog op een virus vallen dat we nog nooit hebben ontmoet en waar we dus geen bescherming tegen hebben.

Bij volwassenen en zeker bij bejaarden, waar ik ons nog niet toe reken, zijn opeenvolgende virale ontstekingen dus minder waarschijnlijk. Dat moeten we onder chronisch gaan kijken. Het zijn allemaal vuistregels en gebaseerd op een huisartsenpraktijkpopulatie met veel vreemdelingen en armoezaaiers. Het is op basis van dergelijke redeneringen dat we beslissingen nemen. Ik geloof dat iedereen erbij gebaat is dat dit goede beslissingen zijn. De beste zijn gebaseerd op wetenschap en ervaring.

Wanneer het verhaal van de patiënt niet lijkt te passen in een verhaal dat frequent voorkomt krijgt de huisarts het niet-pluisgevoel. Dan wordt de nieuwsgierigheid gewekt of dit eventueel iets zeldzaams of gevaarlijks kunnen zijn.

Over het algemeen is het dat niet, en kunnen we het scheermes van Ockham gebruiken. Als je veel hypothesen nodig hebt om iets te verklaren is de kans groot dat de uitleg verkeerd is.

4. mrt, 2016

Leuk begin die blog. Ik moet er nog naar toe surfen en me in schrijven, maar het zal voor morgen zijn.

Ik zou het zo simpel mogelijk houden als ik jou was en nooit bang zijn dat het te weinig is.

Zo weinig mogelijk toeters en bellen, en alles zo klaar en zo helder mogelijk. Dus ook niet te veel keuzemogelijkheden.

Nooit een keuze aanbieden die nergens toe leidt.

Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van de site.

4. mrt, 2016

Een virus vind ik maar een magere verklaring als het om chronische klachten gaat, zeker als er een dagpatroon inzit. Virussen kennen geen dag-nachtpatroon maar volgen hun eigen kalender. Ze komen en ze gaan en ze duren geen weken.

In de winter kan het wel voorkomen dat verschillende episodes van virale luchtwegenontstekingen op elkaar volgen en de indruk van een chronische aandoening wekken. Het is een vuistregel in de huisartsenpraktijk dat chronische luchtwegenproblemen niet van virussen komen.

Op de eerste plaats komen allergie, hand in hand met luchtvervuiling weliswaar, maar ook reflux verklaart een aantal gevallen. Reflux en allergie samen zullen zeker meer dan negentig procent van de chronische hoest die ik zie in de praktijk voor hun rekening nemen.

Ik zal de halve euro beleggen in afwachting van de dag dat ik hem persoonlijk kan overhandigen. Het was een goede gok. Meer dan vijftig procent kans.