28. sep, 2017

Trento

Dolomieten

Trento is bekend van het concilie van Trente (1545-1563.) Dat komt aan bod in onze roman over De laatste Ketter: Miguel Molinos. Dat even terzijde. We logeerden hier in het mooiste appartement dat we ooit betrokken hebben, in de jaren dat we al woningen huren in verschillende landen, om er de vakantie door te brengen, liever dan op hotel te gaan.

Uitzonderlijke lof voor de verdienstelijke verhuurders. Het is wel op de vierde verdieping. Er is wel een mooie brede traphal, maar geen lift, dat moet er wel even bij gezegd worden. Het is het enige minpunt, want boven aangekomen, want je een enig ingericht modern appartement. Een grote en een kleine slaapkamer, ruimte voor vier volwassenen. Een overdekt voorbalkon en een achterbalkonnetje. Uitzicht op de bergen. Ontbijt a l’aperto. In de buitenlucht.

De gastheer was uiterst behulpzaam en vol informatie. Hij had ons ingeschreven op Trento Today, de toeristische website en ons dientengevolge een toeristenpas bezorgd, die klaarlag nog voordat we daar binnenkwamen. Met die pas kun je overal vermindering krijgen om te zwemmen in een van de vele meren die het gebied rijk is, gratis musea en tuinen bezoeken, en zelfs gratis het openbaar vervoer nemen, of een gratis glas mineraalwater krijgen in een kuuroord.

De man stelde zelf vast dat de televisie het niet goed deed. Hij nam het scherm mee, en bracht de volgende ochtend meteen een nieuwe, die het wel deed, met veel hoffelijke excuses. Twee badkamers, waarvan met eenpersoonsjacuzzi in het ligbad, en de andere met staande douche. Goed uitgeruste keuken. Alles wit en schoon met beige accenten.

Uitmuntende winkels. Rustige mensen zijn bijzonder vriendelijk. Je eet er ook goed. Het Castello is een beetje eng museum, maar wel leuk, om maar een bezienswaardigheid te noemen. Er is heel wat te bekijken. Oorspronkelijk was het een prinsbisdom van het Heilige Roomse Rijk met een relatieve onafhankelijkheid, op de wip met Italië.

Juist om die ligging is het in de zestiende eeuw uitgekozen om het negentiende concilie te huisvesten, dat de katholieke kerk grondig zou hervormen en de contrareformatie inleiden.  Het was een scharnierpunt in de geschiedenis. Het begin van de Jezuïeten. De barok. De wederopstanding van het dood gewaande Pauselijk gezag. Ja dat waren tijden.