30. apr, 2015

Tot slot

 Mededogen

 “Meditatie is de transformatie van pijn naar mededogen.”

We besluiten met dit laatste citaat van Dr Edel Maex.Tijdens de volgende maand, mei 2015, zullen er geen dagboekbijdragen verschijnen. Van 10  tot 17 mei ben ik met vakantie. Het een jaarlijks terugkerende traditie geworden dat we de week, waarin de periode van 13 tot 15 mei valt, vrij nemen in verband met verjaardagen.

Vandaag, de laatste dag van april moeten we dus het thema besluiten dat ons drie weken heeft beziggehouden, namelijk de gevaren van meditatie. We hadden al de gelegenheid te verwijzen naar april 2014, waarin het onderwerp meditatie al uitgebreid aan bod is gekomen. Het is een onuitputtelijk onderwerp dat je van verschillende kanten kunt benaderen. Ik denk niet dat het teveel van hetzelfde is.

Praktijk

Deze keer lag de nadruk meer op de dagelijkse meditatiepraktijk, vandaag in onze tijd en in onze wereld, en hoe je het kunt leren. Door als invalshoek de gevaren te kiezen is het redelijk concreet gebleven, denk ik, en gemakkelijk toegankelijk. Het was niet de bedoeling een essay met moeilijke woorden te schrijven, maar wel een toegankelijke introductie voor mensen die er nood aan hebben de inwendige mens te verkennen.

We hebben uitgebreid gewaarschuwd voor mogelijk misbruik, en we raden aan alleen serieuze en onzelfzuchtige goeroes te kiezen, of te rade te gaan bij de hulpverlening. Dat hoewel we meditatie totaal los kunnen zien van zorg en hulpverlening, en trouwens ook geheel los van godsdienstige overtuigingen. Er is geen enkele reden waarom een atheïst niet zou kunnen of mogen mediteren.

In het beste geval, wanneer er geen dwang of beïnvloeding is, zal meditatie er toe leiden dat je meer en meer samenvalt met jezelf en dat de kloof tussen lichaam en geest wegvalt. Dat je iemand uit een stuk wordt, in overeenstemming met je aanleg en vermogens.

Bestemming

We zijn geschapen om meer en meer onszelf te wórden, naarmate we vorderen in levensjaren. In de meditatie kom je tot de essentie van jezelf en kun je los komen van allerlei dagelijkse beslommeringen die er in wezen niet toe doen.

Door de praktijk voort te zetten komt het tot meer en meer verdieping, en zuivering waardoor je oog in oog komt te staan met je lotsbestemming. Voor mij bestaat die erin dat we aanwezig zijn voor de ander, en in staat tot ontmoeting met datgene wat zo verschillend is. We moeten anderen niet oordelen, maar er zijn voor hen, en proberen ons werkelijke zelf te tonen.

Dat zal er hopelijk toe leiden dat mijn bestaan een weldaad is voor mezelf en de anderen.

We kunnen het kwaad niet uitroeien, maar we kunnen op zijn minst proberen geen onderdeel van het kwaad te zijn. Door anderen zorg en liefde te betonen kunnen we af en toe een kleine overwinning op de suppoosten van de hel boeken.

 

 

Afbeelding: 'Yin Yang' Mandala van Miss Tee, leadzangeres van de mysterieuze rockband: “Miss Teek & the mythical mistakes.”