Therapeutische werking

23 februari 2021

De zuivere stof nicotine op zichzelf is niet zo schadelijk als veel mensen denken. Meer zelfs, in een aantal gevallen blijkt nicotine een therapeutisch effect op patiënten te hebben. Het zou ons te ver leiden om ze hier allemaal op te sommen, maar hieronder alvast een kort overzicht.

Ten eerste is er geen enkele stof die zo effectief is als nicotine om de werking van de hersenen te verbeteren. Zo kan het een positief effect hebben op onder meer ADHD (Atttention Deficit Hyperactivity Disorder), angststoornissen, depressie, Alzheimer en andere vormen van dementie, Parkinson en schizofrenie. Ook kan het de algemene cognitieve prestaties van normale personen verbeteren dankzij de invloed op bepaalde zones van de hersenschors. Tourettepatiënten kunnen beter behandeld worden, doordat nicotine de onwillekeurige bewegingen waar deze mensen last van hebben, kan verminderen.

Daarnaast verbetert nicotine de waakzaamheid, de opmerkzaamheid, het geheugen en ook de fijne motoriek. Het helpt informatie in de hersenen op te slaan en het verbetert zowel het korte als het langetermijngeheugen bij mens en dier. Onderzoek wijst uit dat prestaties die een hogere opmerkzaamheid vergen, verbeteren met nicotine. Ook kan de gebruiker sneller complexe opgaven uitvoeren.

Daarnaast heeft nicotine een gunstige invloed op ontstekingsverschijnselen, wat onder meer het gunstig effect bij darmontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa verklaart.

Nicotine vermindert ook de beweeglijkheid van de darm en de maaglediging, waardoor het de eetlust vermindert en zo helpt om het gewicht onder controle te houden. Ook de stofwisseling krijgt een boost. Er zijn daarom veel mensen die roken om slank te blijven.

Een ander ‘voordeel’ van nicotine is dat het een positief effect heeft op het suikergehalte in het bloed en de gevoeligheid voor insuline. Het zal ook helpen bij het herstel van beschadigd lichaamsweefsel en van de beschadigde bloedvaten, doordat het de bloedsomloop bevordert, wat de heling ten goede komt.

Een kleine studie toont ook aan dat vrouwen na een gynaecologische operatie een verbeterde werking vaststellen van de toegediende pijnstillers, wanneer ze tegelijkertijd ook nicotine kregen.

Verstokte rokers zijn vooral belust op het stimulerende effect van nicotine in combinatie met cafeïne ’s morgens of tijdens lange dagen. Voornamelijk mensen met slaapstoornissen en een verstoorde biologische klok, de zogenaamde nachtraven, zijn voor deze werking gevoelig. Jammer genoeg zal het gebruik van stimulerende middelen overdag de slaap grondig verstoren tijdens de daaropvolgende nacht. Bijgevolg komt de roker in een vicieuze cirkel terecht die nog moeilijk te doorbreken is.

Daarnaast zorgt een rookpauze ervoor dat je even de tellers op nul kunt zetten, waardoor je tijdelijk afstand kunt nemen van het werk en de stress die ermee gepaard gaat. Het roken in groep zal bovendien het samenhorigheidsgevoel onder rokers bevorderen.

Wat betreft de jongeren, is het zo dat de hersenen tijdens de adolescentie bijzonder gevoelig zijn voor de invloed van nicotine op het interne beloningsmechanisme. Bovendien is er een aspect van sociale wisselwerking aan roken verbonden. Roken zou het namelijk gemakkelijker maken om met anderen in contact te komen en het geeft het gevoel dat je ‘erbij hoort’. Door het verbod op tabaksverkoop aan jonge mensen, krijgt het roken een soort van aantrekkingskracht, net doordat het verboden is.

Daarnaast is er een verband tussen het mogen roken en het volwassen worden. De jongere die rookt, schept voor zichzelf het gevoel dat hij volwassen is.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a De Herengod zegt, zo vertelt een profeet: “Zelf zal ik mijn kudde behoeden en weiden, De...

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand Apostelen die morren en die mompelen. De nacht van Jezus in de boomgaard van Olijven: Een...