Ontslaving: zuurstof

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

15 december 2020

Zuurstof prijkt als element in de periodieke tabel van Mendeljev onder nummer acht, met als symbool de letter O. In de lucht komt het voor als di-zuurstof of O2. Het is voor ons zoogdieren zowat het belangrijkste gas in de atmosfeer. We kunnen niet zonder. We hebben een voortdurende aanvoer van zuurstof nodig, en die krijgen we binnen via de ademhaling. Ik mag dus met grote stelligheid aannemen dat u ademt wanneer u dit leest.

Gemeten naar gewicht is zuurstof veruit het meest voorkomende element in het menselijk lichaam. Ons organisme bestaat voor ongeveer 65% uit zuurstof (voornamelijk als bouwsteen van water). Dieren zoals wij hebben zuurstof nodig om te leven, maar planten kunnen dankzij de fotosynthese zuurstof zelf maken. Er is licht nodig om koolzuur (CO2) uit de lucht om te zetten tot suikers, en daarbij komt zuurstof vrij.

Ongeveer een vijfde van de lucht die je inademt, bestaat uit zuurstof. In hoge doseringen kan het schadelijk zijn. Een mens is een zoogdier, een rondlopende saus van moleculen. In ons lichaam vinden de hele tijd scheikundige processen plaats die nodig zijn om ons lichaam en ons leven in stand te houden.

Dat we kunnen lezen en nadenken, hebben we aan die uitwisseling van gassen te danken. Zuurstof is bijgevolg in hoge mate verslavend en onder de ontwenningsverschijnselen mogen we overlijden noemen. Het is ook de goedkoopste drug die er is. Het is ongeveer het enige waar we niet moeten voor betalen. Water bijvoorbeeld, dat in het volgende hoofdstuk aan bod komt, is in onze wereld niet gratis.

De ademhaling gaat niet alleen over het binnenhalen van zuurstof, maar ook over het verwijderen van koolstofdioxide, kortom CO2. Dat is een gas dat in de atmosfeer voorkomt en dat we dus de hele tijd uitademen, net zoals alle andere dieren. De uitwisseling tussen zuurstof en koolzuur is centraal en cruciaal, want zonder ademhaling hebben we niet lang te leven

In de longen vindt constant een gasuitwisseling plaats tussen de lucht die we in- en uitademen en het bloed dat daar voorbijkomt dankzij de bloedsomloop. Dat gaat dag en nacht door, ook als we slapen. Het lijkt vanzelf te gaan, maar daar zijn toch heel wat sturende processen bij nodig en dat merk je meestal pas als het fout loopt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.