Ontslaving: voordelen

6 januari 2021

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom het gebruik voordeel oplevert. Hier zul je vaak elementen van controle terugvinden. Angstbeheersing bijvoorbeeld, of ondersteuning van creatieve processen. Som ze maar op, dat kan altijd van pas komen.

Vaak gaat het erom het gevoel te ervaren een controle uit te oefenen over het inwendige milieu, de innerlijke omgeving, dat je daar een middel hebt dat op een betrouwbare en voorspelbare manier een gewenste verandering in het innerlijk tot stand brengt. Binnen de minuut als het ware, en dat steeds beschikbaar is wanneer de behoefte zich laat voelen.

Het gevoel meer te kunnen doen, kan een belangrijke rol spelen in de het verslavingsproces, en dan moet je kijken of je hetzelfde doel niet met andere middelen kunt bereiken. Ook belangrijk is het cyclische karakter van de verslaving te onderkennen, en als het ware te ontmaskeren, want juist in die cyclus die zich steeds herhaalt, zit de gebruiker vast.

Doordat het om middelen gaat die een onmiddellijk effect oproepen, komt het tot een eindeloze pendelbeweging van groeiend verlangen tot het ogenblik van de stilling is aangebroken, waarna een kort moment van verzadiging optreedt, waarna de hunkering weer begint post te vatten, om weer aan te groeien naar het volgende moment. Dat is zo een van de kernpunten van verslavingsgedrag dat ik niet genoeg kan benadrukken.

Dat cyclische karakter werkt uiterst verslavend. De aandrijving van deze cyclus komt van de hunkering of craving in het Engels. Het popelen naar de volgende dosis toe, waarbij jij je begint voor te stellen hoe het zal zijn om je weer beter te voelen, waardoor het lichaam zich daarop voorbereidt en een voorafname op het komende geluk gebeurt. Je popelt meer en meer en je stelt je al voor wat het effect van die dosis kan zijn.

Dat is iets wat rokers bijvoorbeeld ook kennen, maar het geldt ook voor andere drugs. De hunkering die telkens weer opnieuw begint naar de nieuwe nicotineprikkel. Vaak staat het bezig zijn dan op de voorgrond. Krachten verzamelen voor de volgende uitdaging. Je kunt zo per middel wel archetypes van gebruikers onderscheiden.

Het gaat soms om een angstcyclus, zeker bij angstwerende middelen zoals alcohol en benzodiazepines. Het grote nadeel van deze middelen is dat ze aanleiding geven tot een reboundeffect. Dat betekent dat de angsten na gebruik, wanneer de invloed afneemt, verdubbeld terugkomen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Met de Franse slag

Met de Franse slag

Met de Franse slag Beneden ‘t hoge viaduct van Vilvoorde, Staat pruttelend de assemblageketen stil. ‘t Fabriek is...

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...