Ontslaving: voeding

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

22 januari 2021

Voedsel gaat ook gepaard met emoties. Iedereen zal wel een verhaal kunnen vertellen hoe een bepaald gerecht een sterke emotie kan oproepen. Een echte eetverslaving moet je ook breder zien en kaderen in een individueel bepaald beeld dat veeleer psychologisch dan fysiologisch bepaald is.

Is het beter om ‘trage suikers’ te consumeren dan ‘snelle suikers’?

Nu, wat meetelt is de snelheid van opname. Suiker dat opgelost is in water zoals cola, fruitsap enz. komt binnen in de spijsvertering en gaat heel snel het bloed in. Het bloedsuikergehalte stijgt dan pijlsnel. Dat zijn de zogenaamde ‘snelle suikers’ die ervoor zorgen dat de pancreas in paniekmodus gaat. Eet je daarentegen ‘trage suikers’ – bijvoorbeeld een sinaasappel in plaats van sinaasappelsap – dan zullen de pieken minder hoog zijn, omdat de vertering enige tijd neemt. Het lichaam kan zich daar dus beter op instellen.

Nu, de hamvraag is: wat doe je eraan?

Als huisarts krijg ik veel mensen over de vloer die verslaafd zijn aan suiker. Soms kan het al helpen om het probleem aan de patiënt uit te leggen zodat hij inzicht krijgt in de vicieuze cirkel waarin hij zit. Hoe doorbreek je nu die cirkel van de paradoxale hypoglykemie? Simpelweg door geen suikers meer in te nemen. Of je kunt ook beginnen met kleinere stappen. Vervang bijvoorbeeld frisdranken door water of thee. Heb je toch trek in iets zoets? Er bestaan ook steeds meer en betere zoetmiddelen. Geniet met mate, verstandig en bewust!”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.