Ontslaving: verslavingspotentieel

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

1 april 2021

Cocaïne is verslavend door de invloed die het uitoefent op het zelfbeloningscircuit in de hersenen. De verslaving treedt vaak snel in na een korte periode van occasioneel gebruik.

De verslaving is vooral psychisch en niet lichamelijk, al moet het lichaam na gebruik wel lange tijd recupereren. Als iemand cocaïne gebruikt, is dat vaak om het zelfvertrouwen een boost te geven. Het vervelende is dat die persoon na een tijdje het gevoel heeft geen nieuwe situaties meer aan te kunnen zonder de drug en naarmate hij vaker gebruikt, steeds onzekerder wordt. Zo komt hij in een vicieuze cirkel terecht die altijd maar moeilijker te doorbreken valt.

Na een episode van gebruik kan iemand zich enige tijd minder in staat voelen plezier te beleven en zich doorgaan zeer moe voelen. Daar kan een gevoel van depressiviteit bijkomen. De gebruiker heeft dan ook voortdurend nieuwe dosissen van de drug nodig om die negatieve gevoelens weg te werken.

De werking van cocaïne berust op de beïnvloeding van de gehaltes serotonine, noradrenaline en dopamine in de hersenen. De stof dringt met gemak de barrières tussen bloed en hersenen door waardoor de kick, hier vaak flash genoemd, razendsnel intreedt.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Dierbaar België

Dierbaar België

Dierbaar België De antipolitiek kraait zege en victorie. Ze persen met zijn allen druiven van de wrok, En lozen...

Marc Van Peel

Marc Van Peel

Marc Van Peel Wijlen de week: ik raak er niet op uitgekeken. De eerste gast is niemand minder dan Van Peel, Voorzitter...

Kiescongres

Kiescongres

Kiescongres Ze staan daar op het podium elkander te verdringen, De kin vooruit, aaneengesloten, hand in hand, Een...