Ontslaving: sleutel

1 januari 2021

Als daar een grote gevoeligheid bij komt, en de omstandigheden willen niet mee, kan het ontaarden in een toestand van zelfbeklag en zielsellende, waar angst, schaamte en schuld overheersen. Dat zijn de mensen met acute tot chronische psychische moeilijkheden en daar lopen er veel van rond. Als je in zo een put zit, kan het soms lastig blijken om er in je eentje weer uit te klauteren.

Zelf kun je daar op het eerste gezicht weinig aan verhelpen, want je hebt intussen alles geprobeerd, met inbegrip van foute middelen. Wanneer iemand, van binnenuit, aan een ernstig lijden blootgesteld is en die vindt ineens een middel dat daaraan verhelpt, is de verleiding groot de toediening zo vaak als nodig te herhalen, om het effect, dat op zich altijd vluchtig is, te bestendigen.

Vandaar dat de aantrekkingskracht van sommige scheikundige stoffen of plantaardige middelen op sommigen zo groot is, omdat ze dan over een sleutel beschikken die instant verlichting brengt. Het blijft nog altijd een uitwendige stof natuurlijk, die wordt ingebracht of ingenomen, om het inwendige milieu te beïnvloeden.

Vandaar de verslaving: als er maar één middel bestaat om je uit de nood te helpen, word je ervan afhankelijk. Wanneer de toelevering problematisch is, kom je erachter dat je de problemen verlegd hebt, en dat alles in het teken van de verkrijgbaarheid van het product gaat staan.

Dan kan blijken dat de controle die over het inwendige milieu verworven is, ten koste gaat van controleverlies op andere gebieden, omdat een deel van de dagbesteding eraan opgaat. Jonge mensen experimenteren met van alles, dat zul je altijd zien. Kleding, muziek, relaties, om het even. Dat hoort bij jong zijn, dat je van alles uitprobeert. Bij sommigen loopt het van een leien dakje, maar er zijn er toch meer, denk ik, bij wie het met horten en stoten verloopt. Sommigen raken daarbij in de vernieling en komen in aanmerking voor hulpverlening.

Iedereen experimenteert vroeg of laat wel eens met middelen. Vaak blijft het daar ook bij. Sommigen vinden dat leuk, anderen niet. Slechts een klein aantal wordt verslaafd. Hoe komt dat? Wel, daar speelt een aantal factoren in mee die we zullen benoemen. Het heeft toch vaak te maken met een of andere kwetsbaarheid waar je mee behept bent.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Met de Franse slag

Met de Franse slag

Met de Franse slag Beneden ‘t hoge viaduct van Vilvoorde, Staat pruttelend de assemblageketen stil. ‘t Fabriek is...

Mars voor werk

Mars voor werk

Mars voor werk  Alweer trekt er een mars door de druipnatte straten. Geen witte rouw dit keer, maar vlammend rood en...

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk

Weer uit Frankrijk  Terug doorheen een laan van diepgevroren bomen, De rijm aan het asfalt door koude wind geplakt,...