Ontslaving: risico’s

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

31 maart 2021

Zoals elke drug zijn ook aan cocaïne verschillende korte- als lange termijnrisico’s verbonden. Temeer omdat gebruikers vaak niet weten wat de kwaliteit is van de cocaïne die ze in handen krijgen en in welke mate de drug versneden is met andere stoffen. De cocaïne die op straat wordt verkocht, wordt namelijk vaak gemengd met lokale anesthetica, zetmeel, kinine of suiker, waardoor bijkomende toxiciteit kan optreden.

Op korte termijn leidt cocaïnegebruik onder meer tot uitputting, hartkloppingen, bloeddrukstoornissen of zelfs een hartaanval. Ook zal de gebruiker zich vaak roekeloos gedragen, waardoor hij of zij soms onnodige risico’s neemt in het verkeer, op seksueel gebied enz. Door gebruikersmateriaal (bijvoorbeeld rietjes) te delen is bovendien besmetting met hiv en hepatitis B en C mogelijk.

Op lange termijn kan de gebruiker last krijgen van angsten, waanvoorstellingen, een rusteloos en opgejaagd gevoel, agressiviteit en neusbloedingen. Cocaïne is bovendien erg belastend voor het hart. Er kunnen hartritmestoornissen ontstaan en de kans op een hartaanval stijgt naargelang iemand meer en langer gebruikt.

Ook op sociaal en maatschappelijk vlak zijn de gevolgen niet min. Door de hoge prijs van cocaïne is de kans groot dat de gebruiker in financieel nauwe schoentjes raakt, in de criminaliteit belandt en zo in contact komt met justitie en politie. Met alle gevolgen van dien op het vlak van werk, school enz. Bovendien leiden typische symptomen van cocaïnegebruik, zoals paranoia en agressiviteit, tot allerlei gedrag dat haaks staat op de geldende normen in onze samenleving. Daardoor treden vaak communicatieproblemen met de omgeving op.

Mensen met hart- en bloeddrukproblemen, epilepsie en psychisch labiele personen lopen extra risico’s. Ook wie zwanger is of zwanger wil worden, gebruikt best geen cocaïne. Langdurig gebruik heeft namelijk nefaste gevolgen voor de vruchtbaarheid en voor de ongeboren vrucht.

Gecombineerd gebruik van cocaïne met alcohol of andere drugs tot slot vergroot de kans op lichamelijke en mentale klachten.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Dierbaar België

Dierbaar België

Dierbaar België De antipolitiek kraait zege en victorie. Ze persen met zijn allen druiven van de wrok, En lozen...

Marc Van Peel

Marc Van Peel

Marc Van Peel Wijlen de week: ik raak er niet op uitgekeken. De eerste gast is niemand minder dan Van Peel, Voorzitter...

Kiescongres

Kiescongres

Kiescongres Ze staan daar op het podium elkander te verdringen, De kin vooruit, aaneengesloten, hand in hand, Een...