Ontslaving: markt

18 februari 2021

Tabak wordt vrijwel wereldwijd geproduceerd. China is met voorsprong de grootste producent met 36% van de wereldproductie (2017). De tabaksteelt blijft een zeer arbeidsintensieve activiteit en bijgevolg is de productie de laatste decennia verschoven naar de ontwikkelingslanden.

In de tabaksmarkt gaat veel geld om, met een georganiseerde industrie die duchtig publiciteit maakt waar dat nog mag, en die haar producten vakbekwaam in de markt zet. De overheid doet vrolijk mee door hoge lasten en accijnzen te heffen die de schatkist spijzen.

Hier grijpt de overheid rechtstreeks in op de prijs, door haar lasten, en het is aangetoond dat een hogere prijs ertoe leidt dat meer mensen stoppen met roken. Er zit dus wel een goede redenering achter. Toch blijft het een tegenstrijdigheid dat de overheid zowel profiteert van rookverslaafden door zoveel accijnzen te innen en tegelijkertijd de volksgezondheid moet bevorderen.

Omdat tabaksproducten er alle belang bij hebben dat zoveel mogelijk mensen blijven roken, is er wereldwijd een zeer ijverige tabakslobby actief die ervoor zorgt dat roken zo min mogelijk aan banden wordt gelegd.

Ook de filmindustrie wordt ingeschakeld door de tabaksindustrie om het roken te promoten. Tijdens een aantal rechtszaken bleek dat de tabaksproducenten in het begin van de vorige eeuw Hollywoodsterren, waaronder Cary Grant, Spencer Tracy en John Wayne, enorme sponsorbedragen betaalden om ostentatief te roken in de film. Ook vandaag de dag wordt er nogal wat weg gepaft in films en series. Iets waarop onder andere de streamingdienst Netflix meermaals werd aangesproken.

Uit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie onder de Nederlandse bevolking aanricht, is in Nederland de website – TabakNee – in het leven geroepen. TabakNee “houdt de tabakslobby scherp in de gaten, onthult en ontmaskert, brengt nieuws, komt in actie en zit beleidsmakers op de huid om van tabak, het meest dodelijke consumentenproduct ooit, geschiedenis te maken.”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant?

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a

Ezekiël 34, 11-12 + 15-16a De Herengod zegt, zo vertelt een profeet: “Zelf zal ik mijn kudde behoeden en weiden, De...

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand

De nacht van het verstand Apostelen die morren en die mompelen. De nacht van Jezus in de boomgaard van Olijven: Een...