Ontslaving: markt

Doorzoek de site

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

27 april 2021

Volgens de Gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid  heeft 13% van de bevolking, ouder dan 15 jaar, een slaap- of kalmeermiddel genomen in de twee weken voorafgaand aan het interview[1]. Het percentage stijgt met de leeftijd. Boven de 75 jaar gaat het om ongeveer 40% van de vrouwen en 26% van de mannen die slaap- en kalmeermiddelen nemen, meestal benzodiazepines.

De markt voor slaap- en kalmeermiddelen is reusachtig, omdat er blijkbaar heel veel klanten zijn die zich met hun angst geen raad weten of de slaap niet kunnen vatten. Vaak gaat het om zeer verslavende farmaceutische producten. Het blijkt bijzonder moeilijk te zijn om daarvan af te komen. Dan krijg je mensen die zonder pillen niet meer kunnen slapen. Vanuit het standpunt van de industrie zijn dat dan goede klanten geworden die blijven kopen.

Toen Valium in 1963 op de markt werd gebracht, werd het al gauw een wereldwijd succes. Dat was onder meer te verklaren, doordat het toen zo veilig scheen. Dan toch in vergelijking met de barbituraten, de slaapmiddelen van de jaren vijftig die onder meer Marilyn Monroe het leven hebben gekost. Dat waren pillen die helemaal niet veilig waren, want als wie er een paar na elkaar slikte, kon in een coma vallen en sterven.

Van Valium daarentegen kon je tientallen pillen slikken en het nog overleven. Die veiligheidsmarge was toen ongezien. We hadden het over de jaren zestig. In de jaren zeventig schakelde het medisch korps massaal over naar het nieuwe middel, dat een van de eerste megasuccessen werd in de nieuwe farmaceutische wereld. Veel firma’s die het ook wilden proberen, maakten tal van nabootsingen van Valium, waarvan sommige ook nog een relatief succes werden.

Tijdens de jaren zestig en zeventig werd het slikken van pillen heel gewoon. In de muziekwereld stonden ze bekend als “Mother’s Little Helpers”, omdat ze hielpen bij typisch vrouwelijke moeilijkheden zoals het moederschap of het gebrek eraan.

[1] https://www.health.belgium.be/nl/gezondheid/zorg-voor-jezelf/medicatie/slaap-en-kalmeringsmiddelen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.